Altın ve borsa için rakam verildi! Kısa vadede bu seviyelere dikkat

Bu hafta yatırımcıların gözü altın ve borsadaki fiyatlamalarda. Borsa tarihi rekor kırarken, gram altın fiyatı ilk kez 2600 TL olan kritik eşiği aştı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, tarihi bir rekora imza atarak 11 bin 186 puan seviyesine kadar yükseldi. Aynı zamanda, altın fiyatları da sert bir yükseliş gösterdi. ABD’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesi ve Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, piyasalarda önemli hareketlenmelere neden oldu. Gram altında 2600 lira olan kritik eşik de aşıldı.

BORSADAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ BELLİ OLDU

Peki, borsa ve altında tarihi rekor sonrası takip edilecek yeni seviyeler neler? Dolar/TL’de 32’nin altı görülür mü? Ekonomist Tuğba Ekin, milliyet.com.tr’ye konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekin, Haziran ayında yaz tatiline başlangıç ve bayram etkisinde harcamaların artmasının yurt içi hisse senedi piyasasında sağlam bir temel oluşturduğunu belirtti. Yatırımcıların Temmuz ayındaki yükseliş beklentisi daha yoğun. Artan Merkez Bankası rezervleri ve azalan cari açık, Borsa İstanbul’a güven veriyor. Bankaların vadeli TL mevduatlar için verdiği faiz oranlarındaki gerileme de Borsa İstanbul’u ön plana çıkarıyor.

TARİHİ REKOR SONRASI BORSADA TEMMUZ BEKLENTİSİ

Geçtiğimiz hafta perşembe günü, kısa vadede 11.100, sonrasında 11.350 puan seviyeleri hedeflenebilir demiştik. Bugün 11.113 puan seviyesindeki tarihi zirve yerini 11.186’ya revize etti. Hafta içi sınırlı kar realizasyonları gelse dahi 11.100 puan üzerinde kapanışlar yükseliş beklentisini güçlendirecektir.

Bu hafta yurt dışı veri akışı yoğun. İngiltere, Japonya ve Avrupa’da enflasyon verilerini, ABD konut verileri ile Fed’den gelecek açıklamaları takip edeceğiz. Ayrıca, majör olarak ECB para politikası toplantısını izlemek önemli olacak. Yurt içinde ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yönü belirlediği bir hafta olacak. Moody’s’in Türkiye ile ilgili değerlendirmesini cuma günü yayınlaması bekleniyor. Moody’s’in olumlu görüşü gerçekleşirse, önümüzdeki haftanın beklentisi de yükselişin devamı yönünde olacak gibi görünüyor. Endeksin 11.350’nin üzerinde tutunması, temmuz ayının kapanışını 11.500 ve 12.000 seviyesi arasında sağlayabilir.

ALTIN FİYATLARINDA SERT YÜKSELİŞİN NEDENİ NE?

Anketler, Donald Trump’ın seçimleri yüzde 70 kazanacağı yönünde. Biden’ın sağlık problemleri yaşadığı biliniyor. Trump’ın güçlü ABD sloganı, enflasyon gerilemesi ve faizlerdeki optimizasyonla ABD ekonomisinde hızlı bir refah artışı beklentisi var. Fed’den gelen açıklamalar da enflasyonun iyi yönde ilerlediğini gösteriyor. Ekonomik göstergelerden yana Trump’ın şansı da yaver gidiyor. Pandemi sonrası küresel enflasyon krizi Biden başkanlığına denk gelirken, toparlanma dönemi Trump’ın başkanlığına denk gelebilir. Fed’in göstergelerdeki olumlu ilerleyiş sonrası faiz indirimi beklentileri yeniden en az 2 defa olmak üzere fiyatlanırken, 3 defa faiz indirimi ise swap piyasalarında fiyatlandı. Bu da ons altına yükseliş olarak yansıdı. Dolar/TL, 33 lira üzerine yükseldi. İkisinin korelasyonu ise gram altında çarpan etkisiyle yatırımcılara kazanç getiriyor.

GRAM ALTINDA KISA VADEDE BU SEVİYELERE DİKKAT!

Gram altında yıl sonu beklentim hala 2.800-3.000 TL arasında. Kritik eşik aşıldı. Gram altında 2.670-2.820 TL arası kısa vadede hedeflenebilir. Geri çekilmeler, yatırımcılar için alım fırsatı oluşturabilir.

DOLAR/TL’DE 32’NİN ALTI MÜMKÜN MÜ?

Dolarda 32 TL altında kalıcılık ekonomik gelişmelere göre sağlanabilir. Fakat piyasanın bu yönde yoğun bir beklentisi şu anda bulunmuyor. Artan TCMB rezervleri ve azalan cari açığa rağmen sermaye girişlerinde istenilen seviyede değiliz. Yüksek faizler nedeniyle zorlanan ihracatçılar ve sanayiciler, ekonomik aktivitede yavaşlama yaşadıklarını belirtiyor. Özellikle sanayideki bu belirgin küçülme, ihracattaki düşüş kuru stabilize etmeyi zorlaştırabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri