Bakan Şimşek'ten önemli açıklamalar! Dezenflasyon sürecinin başındayız

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TÜSİAD YİK toplantısında konuştu. Bakan Şimşek "Para politikası gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. " dedi.

TÜSİAD YİK Toplantısında Konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomik Gelişmeleri Değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD YİK toplantısında yaptığı konuşmada, 2024 yılı için enflasyonun düşüşe geçeceğini belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başında olduklarını vurgulayarak, 2024'ün mayıs ayında enflasyonun zirve yapacağını ve ardından kalıcı bir düşüş beklediklerini ifade etti.

"Para Politikası Dezenflasyonu Şekillendiriyor"

Bakan Şimşek, para politikasının gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendirdiğini belirterek, şu an için bir yıllık sürece ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Enflasyonun önümüzdeki ay %60, bir sonraki ay %50 seviyelerine düşmesini ve yıl sonunda %38 civarında kapanmasını ümit ettiklerini açıkladı.

Mali Disiplin ve Yapısal Reformlar

Mali disiplinde bir sorun olmadığını ifade eden Şimşek, yapısal reformların kalıcı hale gelmesi gerektiğini belirtti. Cari açığın milli gelire oranının %2,5'in altına düştüğünü ve net rezervlerin 80 milyar doların üzerine çıktığını söyledi. Şimşek, bankalarla yapılan swap işlemlerinin neredeyse kapatıldığını ve swap hariç net rezervlerin 18 milyar doların üzerine çıktığını vurguladı.

KKM'den Çıkış Hızlanacak

Bakan Şimşek, KKM'nin 143 milyar dolarla zirve yaptığını ve 60 milyar doların altına gerilediğini belirterek, KKM'den çıkışın hızlanacağını ve bu faslın kapanacağını söyledi. Türkiye'nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşandığını ve dış kaynağa erişim sorunlarının büyük ölçüde ortadan kalktığını ifade etti.

"Enflasyonda En Zoru Geride Kaldı"

Şimşek, enflasyonda en zor dönemin geride kaldığını ve dezenflasyon sürecinde olduklarını belirtti. Enflasyon beklentilerinde ciddi iyileşme olduğunu ve piyasalarda bu beklentinin olumlu karşılandığını söyledi. Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğini ve sürdürülebilir yüksek büyümenin nihai amaçları olduğunu ifade etti.

Dar Gelirlilere Destek

Bakan Şimşek, dar gelirli vatandaşlara destek olacaklarını ve bu programın yükünü adil şekilde paylaşacaklarını belirtti. Asgari ücret ve bu ücrete kadar olan gelirlerin vergi dışı bırakıldığını ve asgari ücretlilerin sıfır gelir vergisi ödediklerini vurguladı.

Kamu Harcamalarında Disiplin

Şimşek, kamunun harcama disiplinine önem verdiklerini ve tüm harcamaları gözden geçirdiklerini belirtti. Bazı program ve birimlerin kapatılacağını ve kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini söyledi. Amacın, vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak olduğunu vurguladı.

"Reformlar Sayesinde Milli Gelir Artacak"

ABD ile Çin arasındaki rekabetin Türkiye'ye avantaj sağlayacağını belirten Şimşek, makro finansal istikrarın kalıcı şekilde tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Reformlar sayesinde milli gelirin daha güçlü bir şekilde artacağını ve Türkiye'nin küresel ticarette avantajlı bir konuma geleceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri