Hiç kimse bu kadarını beklemiyordu! Yüzde 14,05'lik artış oldu

Dolar/TL kuru, uzun süre sonra tekrar 34 TL'nin üzerinde kalıcı bir şekilde seyrediyor. Yılbaşından bu yana %14,05'lik bir artış gösteren dolar kuru, Türk lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiğine dair çıkan haberlerin ardından dolar kuru 34 TL'nin üzerine çıkmıştı. Ancak Bakan Şimşek'in bu haberleri yalanlaması ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimine yönelik açıklamalarıyla birlikte dolar 33,80'li seviyelere kadar gerilemişti. Powell'ın, "Para politikasında ayarlama yapmanın zamanı geldi" ifadeleri, küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine neden olmuştu.

Yeni haftanın başlamasıyla birlikte dolar kuru yeniden yükselişe geçti ve salı gününe 34 TL'nin üzerinde başladı. Doların diğer küresel para birimleri karşısındaki değer kaybı ise devam ediyor. Örneğin, Dolar/Japon Yeni kuru 146 seviyelerinden 143'e kadar gerilerken, euro/dolar kuru da 1,08 seviyelerinden 1,11 seviyelerine yükseldi. Bu gelişmeler, doların uluslararası piyasalarda zayıfladığını gösteriyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SIKI PARA POLİTİKASI

Türkiye ekonomisinde ise sıkı para politikasının etkileri sürüyor. Kapasite kullanım oranlarının düşmesi ve reel kesim güven endeksinin azalması, ekonomideki sıkılaşmanın devam ettiğine işaret ediyor. Bu durum, enflasyonla mücadele çerçevesinde alınan önlemlerin yansıması olarak değerlendiriliyor.

Önümüzdeki hafta salı günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon rakamları da yakından takip edilecek. Temmuz ayında yaşanan geçici artışın ardından enflasyonun yeniden düşüş trendine girmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayında enflasyonun %40'lı seviyelere inebileceğine dair beklentilerini dile getirmişti.

KÜRESEL EKONOMİDE ÖNE ÇIKAN VERİLER

Bugün Türkiye’de herhangi bir önemli ekonomik veri açıklanmayacakken, küresel piyasalar Almanya'nın büyüme rakamlarını takip edecek. Almanya'nın ekonomik performansı, Avrupa ekonomisinin genel gidişatı hakkında önemli ipuçları verebilir. Bu veriler, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik aktivitenin sağlığı açısından kritik bir öneme sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri