IBAN avı başladı: Maliye Bakanlığı 'mail order'ı mercek altına aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcaması olduğu halde herhangi bir gelir beyan etmeyen veya düşük tutarlı gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), Bakan Mehmet Şimşek'in "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." mesajı doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

YÜKSEK HARCAMA, DÜŞÜK GELİR BEYANINA TAKİP

VDK, yüksek harcamalar yaptığı halde gelir beyan etmeyen veya düşük gelir beyanında bulunan kişileri mercek altına aldı. İlk etapta tespit edilen 800 kişinin aylık 5 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı, lüks araçlara bindiği ve lüks tüketimde bulunduğu ancak gelir beyanında bulunmadığı ve vergi mükellefi olmadığı belirlendi. Bu kişilerin bazılarının aylık harcamalarının 10 milyon lirayı bulduğu ortaya çıktı. Vergi müfettişleri, bu kişilerin gelir kaynaklarını tespit etmek ve vergilendirmek amacıyla incelemelerini sürdürüyor.

IBAN İLE TAHSİLAT YAPANLAR İNCELENİYOR

VDK, müşterilerini IBAN üzerinden ödeme yapmaya yönlendiren ve bu işlem karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmelere yönelik sıkı takip yürütüyor. İncelemeye alınan IBAN hesabı sahiplerine, gelir kaynağının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltiliyor. Hesap sahiplerinin bilgilerine başvurulurken, hesaplarını başkasına kullandırmanın Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç sayıldığına dair bilgilendirme yapılıyor. İlk tespitlere göre, IBAN hesapları aracılığıyla başkası adına tahsilat yapılmasına aracılık edenlerin genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu belirlendi. Bu kişiler hakkındaki incelemeler devam ediyor ve doğru bilgi vermeleri, mağdur olmamaları açısından önem taşıyor.

"MAIL ORDER" YÖNTEMİ MERCEK ALTINDA

VDK, hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde sıklıkla kullanılan "mail order" yöntemini de inceliyor. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, muhtemel vergisel riskler nedeniyle takip ediliyor. "Mail order" yöntemi kullanılarak yapılan tahsilatlarda satışı yapılan mal veya hizmet karşılığı fatura veya fiş düzenlenmeyen durumlar izlemeye alındı.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN KARARLI MESAJ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz. IBAN veya 'mail order' ödeme yöntemi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeler de inceleniyor. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri