Türk vatandaşlığı alma şartında MİT detayı!

Türkiye'de yabancıların vatandaşlık alma haklarıyla ilgili tartışmalar devam ederken Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan'dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Son dönemde Türkiye vatandaşlığına geçiş süreçleriyle ilgili tartışmalar devam ederken, İçişleri Bakanlığı yeni açıklamalarda bulundu. Türkiye’de yatırım yapılması, konut edinimi, evlenme gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığı alan yabancılarla ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddialara açıklık getirildi. Türk vatandaşlığı süreci, çok aşamalı ve titiz bir denetim sürecini içeriyor.

GÜVENLİK ARAŞTIRMASI: MİT VE EMNİYET ONAYI

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığı sürecinin nasıl işlediğini anlattı. Taşyapan, vatandaşlık verilmesinde en kritik aşamalardan birinin Emniyet ve MİT’in yaptığı güvenlik araştırması olduğunu belirtti. Bu kurumların olumlu kanaat bildirmediği durumlarda vatandaşlık işleminin kesinlikle yürütülmediğini vurguladı. "Bütün vatandaşlık branşlarında bu arşiv araştırması mutlaka yapılmak zorundadır" dedi.

INTERPOL’DEN ÇİFT DOĞRULAMA

Son dönemde uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığı iddialarının artması nedeniyle vatandaşlık süreçleri daha sıkı takip edilmeye başlandı. Bu kapsamda hem başvuru aşamasında hem de başvurunun sonuçlanmasına kısa süre kala Interpol’den iki kez doğrulama isteniyor. Taşyapan, “Vatandaşlığa alınmadan önce, son bir defa daha sıkıntılı bir durum olup olmadığını soruyoruz. Emniyet ve MİT soruşturmasının üzerinden beş altı ay geçmiş oluyor. Interpol’e tekrar da sorarak böyle ikinci bir doğrulamayı bir daha yaparak gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

BİLGİLENDİRME GECİKİYOR

Başka bir ülkenin vatandaşı olan kişilerle ilgili bilgi almanın bazen zaman aldığını ifade eden Taşyapan, “Bir kişi suç işliyor, o ülke Interpol’e bildiriyor ama Interpol’ün bunu ülkelere dağıtması zaman alabiliyor. Bu gecikmelerden dolayı sanki bu kişi daha önce suçu bilindiği hâlde vatandaş yapılıyormuş gibi bir algı oluşuyor” dedi.

YASAL KALIŞ HAKKI VE EVLENME

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıda, Türkiye’de kanuni kalış hakkı olmayan yabancıların nikâh başvurularını kabul etmemelerini hatırlattı. Taşyapan, bu konunun kaçak göçmenlerle mücadele için önemli olduğunu belirterek, yasal olarak Türkiye’de kalmayanların evlenmelerine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Taşyapan, bazı ülkelerin, vatandaşlarının Türkiye’de evlenmeleri konusunda özel taleplerde bulunduğunu belirterek, “Fas bize nota verdi, ‘Benim vatandaşlarım yasal belge getirse bile evlendirme yapmayacaksınız ve benim Türkiye’deki konsolosluklarımdan veya büyükelçiliğimden onu tekrar teyit edeceksiniz’ dedi. Şimdi öyle yapıyoruz Faslıların evlenmelerini” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri