4'ü birden yok oldu! 10 yıl sonrası için korkutan açıklama

Türkiye’nin 2'nci büyük gölü olan Tuz Gölü'nü besleyen 4 göl, tamamen kurudu. Jeoloji yüksek mühendisi Nurcan Özdemir açıklamalarda bulundu.

Aksaray'ın Eskil ilçesinde yer alan ve flamingo ile birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan Akgöl, Turna Gölü, Tersakan Gölü ve Batak Gölü gibi bölgenin önemli sulak alanları tamamen kurudu. Birkaç yıl önce kuş cenneti olarak bilinen bu göller, şimdi çorak bir alana dönüştü. Bu göller aynı zamanda Tuz Gölü'nü besleyen su kaynakları olarak da önemli bir role sahipti.

KÜRESEL ISINMA VE SU KAYNAKLARININ YOK OLUŞU

Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, bu dramatik değişimle ilgili yaptığı açıklamada, "Çok ciddi bir küresel ısınmayla karşı karşıyayız. Yağmur yağmıyor, kar yağmıyor ve yer altı suları çekiliyor. Maalesef Tuz Gölü'nün kenarlarında çok miktarda kaçak kuyu var. Konya ve Aksaray bölgesinde 100 bini aşkın kaçak kuyu var," diyerek bölgedeki su kaybının nedenlerine dikkat çekti.

YER ALTI SULARI TEHLİKEDE

Özdemir, 2015 ile 2024 yılları arasında yer altı sularının düşümünün 40-50 metreye, hatta bazı yerlerde 100 metreye yaklaştığını belirterek, "Kenarlarda çok miktarda kaçak kuyu, çok miktarda su sarfiyatı var. Tuz Gölü'nün seviyesi de düşüyor. Tuz Gölü'nün etrafında çok miktarda göl vardı, hepsi de kurudu. Bu göller, bilinçsiz sulama ve su sarfiyatı nedeniyle kurudu, çok üzücü bir durum," ifadelerini kullandı.

SU KAYNAKLARININ KORUNMASI ZORUNLU

Özdemir, bilinçsiz su kullanımının su kaynakları üzerindeki yıkıcı etkilerine değinerek, "Tuz Gölü etrafında daha önce küçük akarsular vardı ama onlar da kuruyunca sadece yer altı sularından besleniyor. Artık su fakiri bir ülke haline geliyoruz. Çünkü insanlarımız bu su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşünüyor. Bu suların da bir sonu var. Yer altı suları kendini yenileyen bir kaynak değil, sadece kar ve yağmur sularından besleniyor," dedi.

İLK ÇÖLLEŞME SİNYALLERİ

Türkiye'de çölleşmeye başlayan ilk bölgelerden birinin Konya ve Aksaray olduğunu belirten Özdemir, "Daha önce 80 metre derinliğinde kuyular açıldığında yer altı suları ihtiyaçlarımızı karşılarken şimdi ise 300 metre derinliğinde ve sonunda tuzlu suyla karşılaşmaktayız. Bilinçsiz sulama yapıldığı için 10 yıl sonra su fakiri bir ülkeye dönüşeceğiz," diyerek acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri