Ahmet Ercan'dan korkutan deprem uyarısı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fayı’yla ilgili araştırmasını paylaşarak uyarılarda bulundu. Bir il için korkutan uyarılarda bulunan Ercan," Gelecek 10 yıl içinde olacak bir deprem şaşırtıcı olmaz" diye konuştu.

İzmir'in Menderes ilçesinde bu sabah 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, depremin saat 09.02'de yerin 3.41 kilometre derinliğinde olduğu belirtildi. Deprem, kısa süreli paniğe neden olurken herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.5 olarak açıkladı.

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN'DAN KORKUTAN DEPREM UYARISI

Son zamanlarda Kuzey Anadolu Fayı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir için önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ercan, Balıkesir’deki deprem periyotlarına dikkat çekerek, “Gelecek 10 yıl içinde Balıkesir’de olacak bir deprem şaşırtıcı olmaz” açıklamasını yaptı.

KUZUYYÜSEĞİN'İN EN AKTİF KOLLARI

2 Mayıs’ta yaptığı sosyal medya paylaşımında Kuzey Anadolu Kırığı'nın en etkin kollarını açıklayan Prof. Dr. Ercan, fayın en çekinceli bölümünün Kaynaşlı-Düzce-Akyazı-Adapazarı-Sapanca hattı olduğunu belirtti. Kuzey (Marmara), Güney (Bursa-Manyas), İzmit-Gemlik-Bandırma hattının orta kolunun da etkin olduğunu ifade etti. Ayrıca, 20 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada ise Balıkesir için 7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.

BALIKESİR'İN TEHLİKELİ İLÇELERİ

Prof. Dr. Ercan, Balıkesir’in deprem açısından tehlikeli ilçelerini belirterek, kentin ovaya değil, Batı'ya yerleşmesi gerektiğini vurguladı. Balıkesir, Havran-Balya, Edremit Koyu-Ayvacık, Yenice-Gönen, Çan-Biga, Manyas, Sarıköy, Edincik, Etili kırıklarının 30 yılda bir 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirtti.

BALIKESİR'DE 127 YILDIR DEPREM OLMADI

Balıkesir’de 127 yıldır deprem olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Ercan, bu durumun tehlike arz ettiğini belirtti. Edremit Koyu’nda 1944’te 6.8 ve 1975’te 6.7 büyüklüğünde depremler olduğunu, bu kırığın kabaca 30 yılda bir hareket ettiğini ancak 54 yıldır suskun olduğunu ifade etti. Bu nedenle, gelecek 10 yıl içinde Balıkesir’de deprem olmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

VAN GÖLÜ VE CİVARINDAKİ DURUM

Van Gölü'nün doğusunda büyük depremler olabileceğini belirten Prof. Dr. Ercan, batısında ise çok nadir aralıklarla 4 ila 6.4 büyüklüğünde depremler yaşanabileceğini kaydetti. Özellikle, Süphan, Nemrut ve Artos yanardağlarının bulunduğu Bitlis'te deprem riskinin daha düşük olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ercan'ın uyarıları, bölgede yaşayanlar için önemli bir hatırlatma niteliği taşıyor. Deprem riskine karşı alınacak önlemler ve bilinçlenme, can ve mal kayıplarının önüne geçmede büyük önem taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri