Atatürkçü teğmenlerin savunması ortaya çıktı

Atatürkçü teğmenlerin, TSK'den ihraç edilmelerine neden olan olaya ilişkin savunmaları ortaya çıktı.

İstanbul Tuzla Piyade Okulu'nda 10 Kasım'da yaşanan Atatürk fotoğrafı krizi, Atatürkçü teğmenlerin TSK'den ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Olayların ardından teğmenlerin savunmaları gün yüzüne çıktı. Savunmalarında, Türk milletinin ortak değeri olan Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine karşı tahrik altında olduklarını iddia ettiler.

İDDİA EDENLERE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Savunmalarında, disiplin amirlerinin bağımsız bir değerlendirme yaparak karar verebilmesinin askeri hiyerarşide mümkün olmadığını ve soruşturmanın tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirttiler. Ayrıca, Atatürk'ün resmini takmayan veya buruşturan teğmenlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarının zedelendiğini iddia edenlere tepki gösterildi ve bu kişilerin Atatürk'e hakaret edenler olduğu öne sürüldü.

Savunma metni, özellikle Atatürk ve Cumhuriyet değerlerinin savunulmasına vurgu yaparak, TSK'nın itibarının korunması gerektiğini savundu.

Atatürkçü teğmenler savunmalarında şunları kaydetti:

“... Türk milletinin ortak değeri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e ve O’nun kurduğu Cumhuriyet değerlerine karşı açıkça sergilenen eylem ve söylemlerden kaynaklı ağır tahrik altında hareket ettiğinde şüphe bulunmayan müvekkilin, kendisine isnat edilen eylem ve söylemlerinin bir an için gerçek olduğu farz edilse bile, bunların TSK’dan ihracı gerektirecek kadar ‘Hizmete Engel Olma’ durumlarının da açıkça ortaya konulması gerektiği değerlendirilmektedir”

"DİSİPLİN AMİRLERİNİN BAĞIMSIZ BİR DEĞERLENDİRME YAPARAK KARAR VEREBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Savunmanın, “soruşturmanın tarafsızlığı ve bağımsızlığı ilkesine aykırılık söz konusudur” başlıklı bölümde avukatlar şunları kaydetti:

“Disiplin soruşturması heyetinin, raporun son kısmındaki ‘Olaya ilişkin değerlendirmeler ve kanaat’ kısmında müvekkilin ‘Silahlı Kuvvetlerden Ayırma Cezası’ verilerek cezalandırılmalarını teklif etmesinden sonra Kara Kuvvetleri Komutanı soruşturma heyetinin teklifine katıldığına ilişkin kanaat yazmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanı’nın (KKK) disiplin soruşturmasını bizzat başlatarak disiplin soruşturması sonuç raporundaki ceza verilmesi yönündeki teklifleri uygun görmesinden sonra müvekkillere yazılı savunmalarına 15 Aralık 2023 tarihinden sonra ilk disiplin amirleri tarafından başvurulmuştur. Kara Kuvvetleri Komutanı’nın müvekkillerin cezalandırılmaları teklifine katılmasından sonra müvekkillerin savunmalarını yapmalarını isteyen ilk disiplin amirlerinin müvekkillerin verdikleri yazılı savunmalara karşı bağımsız, tarafsız ve objektif bir değerlendirme yaparak karar verebilmesi askeri hiyerarşide mümkün değildir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri