Bakan Işıkhan'dan flaş açıklama! Ödenmezse icraya verilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam 96 milyar lira prim borcunun yaklaşık yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) toplam 96 milyar lira prim borcunun yaklaşık yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu belirterek, "Biz belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz. Sorun belediye şirketleriyle ilgili." dedi. Işıkhan, borçların ödenmemesi durumunda icra yoluna başvurulacağını vurguladı.

SGK PRİM BORÇLARI KRİTİK SEVİYEDE

Bakan Işıkhan, A Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, belediyelerin SGK'ye toplam prim borcunun yaklaşık 96 milyar lira olduğunu ifade etti. Sigorta primlerinin ödenmesi gereken zorunlu primler olduğunu anımsatan Işıkhan, SGK'nin gelirlerinin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

SGK'NİN GELİR VE GİDERLERİ

Işıkhan, SGK'nin 2023 yılı prim gelirlerinin 1 trilyon 463 milyar lira, prim yapılandırma gelirlerinin 34 milyar lira ve devlet katkısının 325 milyar lira olduğunu belirterek, toplam gelirlerinin 2 trilyon 192 milyar lira olduğunu açıkladı. Emekli aylıkları için 1 trilyon 408 milyar lira, sağlık giderleri için 553 milyar lira harcandığını, toplam giderlerin ise 2 trilyon 232 milyar lira olduğunu ifade etti. Bütçenin açık verdiğini ve bütçe transferinin 849 milyar lira olduğunu kaydetti.

BELEDİYELERDEN BORÇLARINI ÖDEME ÇAĞRISI

Bakan Işıkhan, SGK'ye sigorta prim borçlarının yeni bir konu olmadığını, SGK'nin borçlu belediyelerden alacaklarını tahsil etmek için gerekli bildirimleri önceki dönemlerde de yaptığını belirtti. "Belediyelerin toplam 96 milyar liralık borcu sürdürülemez hale geldi. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamaları yaparken sigorta primleri bizim için çok önemli bir yere sahip. Ne kadar çok sigorta primi toplayabilirsek emeklilerimize de o derece iyi hizmet sunumunu gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN BORÇLARI

Belediyelerin yanı sıra belediye şirketlerinin de SGK'ye sigorta prim borcunun bulunduğunu ifade eden Işıkhan, "96 milyar liralık borcun yaklaşık yüzde 80'i belediye şirketlerine ait. Biz belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz. Sorun belediye şirketleriyle ilgili." dedi. Tüm belediyelerden borçlarını kısa sürede ödemelerini istediklerini belirtti.

İBB'NİN BORCU VE YANLIŞ ALGILAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) SGK'ye prim borcunun 5 yılda 46 kat artarak 3,3 milyar liraya ulaştığını belirten Işıkhan, İBB'nin bir şirketinin 800 milyon liralık prim borcunu yapılandırmak için başvurduğunu söyledi. "Tek bir şirketin borcu yapılandırıldı diye İBB'nin borcu kapandı sonucuna varmak hatalı olur." diyen Işıkhan, diğer şirketler için de adım atılmasını beklediklerini ifade etti.

BELEDİYELER ARASINDA BORÇ DURUMLARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin SGK'ye prim borcunun 5 yılda 885 kat artarak 5,4 milyar liraya, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 5 yılda 25 kat artarak 5,7 milyar liraya, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 5 yılda 9 kat artarak 3 milyar liraya yükseldiğini belirten Işıkhan, 30 büyükşehir belediyesinin prim borçlarının yüzde 76'sının CHP'li belediyelere ait olduğunu kaydetti.

BORÇ ÖDENMEZSE İCRAYA VERİLECEK

Borçlu belediyelere bir kez daha ödeme çağrısı yapan Bakan Işıkhan, uyarı ve bildirimlere rağmen prim borçlarını ödemeyen tüm belediyeler için icra yöntemine başvuracaklarını belirtti. Bu adımın, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için atılması gereken bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri