Belediyelere ‘hapis’ uyarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerel yönetimlerin “ben sokaklardaki köpekleri toplamayacağım” yaklaşımı içinde olamayacağını belirterek, “6 aydan 2 yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yerel yönetimlerin sokaklardaki köpekleri toplama görevinden kaçamayacağını vurguladı. Yumaklı, bu görevlerini yerine getirmeyenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

BELEDİYELERE 'HAPİS' UYARISI

Bakan Yumaklı, sahipsiz hayvanlarla ilgili 2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemeleri hatırlatarak, “Bu düzenlemeler yapılırken ‘yakala, kısırlaştır, sal’ modeli kanuni düzenlemenin içerisine konulmuş. Ancak geçen süreç içerisinde bu modelin uygulanabilirliği maalesef istenilen düzeyde olmamış ve popülasyon kontrol altına alınamamış” dedi.

YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUKLARI

Yumaklı, sokaklardaki sahipsiz köpeklerin kontrol altına alınması konusunda yerel yönetimlerin önemli sorumlulukları olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin bu sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunda ciddi yaptırımlarla karşılaşacaklarını belirtti.

KANUNİ DÜZENLEMELER VE UYGULAMA SORUNLARI

2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemelerin amacının, sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak ve hayvanların refahını sağlamak olduğunu hatırlatan Yumaklı, bu düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanamamasının, sokak hayvanları sorununu çözmede yetersiz kaldığını ifade etti. “Yakalama, kısırlaştırma ve tekrar doğaya salma modeli, sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınmasında yeterli olamamıştır” dedi.

POPÜLASYON KONTROLÜ VE YENİ ÖNLEMLER

Bakan Yumaklı, mevcut modelin yetersiz kaldığını belirterek, sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altına alınması için yeni ve daha etkin yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Belediyelerin bu konuda daha duyarlı ve etkin olmaları gerektiğini vurgulayan Yumaklı, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda uygulanacak cezai yaptırımlarla ilgili bilgi verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri