Bir ilimiz diken üstünde! 5 günde 3 ölümlü vaka, hepsinin de yaşı gençti

Sivas'ta vücuduna kene yapışan 36 yaşında bir kadın daha can verdi. Bu, şehirde son beş günde kene kaynaklı üçüncü ölüm olarak kayıtlara geçti. Kene nedeniyle hayatını kaybeden diğer 2 kişinin de yaşlarının 25 olduğu öğrenildi.

Sivas’ta kene ısırıkları nedeniyle son günlerde yaşanan ölümler, halk arasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı endişeyi artırdı. Uzmanlar, basit önlemlerle bu tehlikeden korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

YOĞUN BAKIMA KALDIRILAN KADIN KURTARILAMADI

Sivas’ın Gölova ilçesine bağlı Boğazköy Köyü'nde yaşayan 36 yaşındaki Ş.T., vücuduna kene yapışması sonucu hastalandı. İlk belirtilerle rahatsızlanan Ş.T., Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. KKKA şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Ş.T., yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

25 YAŞINDAKİ İKİ GENÇ KENE ISIRMASIYLA HAYATINI KAYBETTİ

Bir diğer üzücü olay, Sivas merkeze bağlı Olukman Köyü’nde yaşandı. 25 yaşındaki hayvancılıkla uğraşan E.N.’nin vücuduna kene yapıştı ve hastaneye kaldırıldı. Ancak E.N., yapılan tedavilere rağmen yaşamını yitirdi.

Benzer bir olay, Gemerek ilçesine bağlı Eşikli Köyü’nde meydana geldi. 25 yaşındaki Afganistan uyruklu çoban Gülbidin Ekberi, kene ısırması sonrasında hastaneye kaldırıldı, ancak o da ne yazık ki hayata tutunamadı. Ekberi’nin cenazesi, yakınlarına teslim edilerek Afganistan’a götürüldü.

KENELERDEN KORUNMAK İÇİN BASİT ÖNLEMLER

Kene ısırmalarının önüne geçmek için bazı basit yöntemler uygulanabilir. Uzmanlar, kenelerin yüzde 70-80’inin bacaktan yukarı doğru tırmandığını belirterek, pantolon paçalarının çorapların içine sokulmasını tavsiye ediyor. Bunun yanı sıra, açık renkli ve tercihen beyaz kıyafetler giyilmesi, uzun kollu giysiler tercih edilmesi öneriliyor. Özellikle ahırdan dönen hayvanların üzerlerinde kene olup olmadığı kontrol edilmeli ve varsa uygun ilaçlarla temizlenmelidir. Kene ısırması durumunda ise hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması büyük önem taşıyor.

TARIM VE HAYVANCILIK YAPANLAR RİSK ALTINDA

Hastalığın en fazla görüldüğü iller Sivas, Tokat, Çorum ve Yozgat olarak belirlenmiş durumda. Bu bölgelerde artan kene popülasyonu, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişileri büyük ölçüde tehdit ediyor. Uzmanlar, bu bölgelerde yaşayan vatandaşların kene ısırıklarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

TEDBİRLERLE HAYATI KORUYUN

KKKA virüsü taşıyan keneler, genellikle tarım alanlarında ve hayvancılık yapılan bölgelerde bulunuyor. Bu yüzden, bu alanlarda çalışan insanların mutlaka koruyucu giysiler giymesi, düzenli olarak vücutlarını kontrol etmesi gerekiyor. Ayrıca, kenelerin daha yaygın olduğu yaz aylarında, vücutlarını kenelere karşı koruyucu ilaçlarla spreylemek de alınabilecek önlemler arasında yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri