Böylesi görülmedi! Hayali üniversite skandalı

168 ülkeden 4 bine yakın öğrencisi olan "Yeni Pazar Üniversitesi'nin aslında hiç olmadığı ortaya çıktı. Kayda 2-4 bin avro ödeyenler diplomalarının sahte olduğunu öğrenince dava açtı. Rektör görülen İlseven'in lise mezunu olduğu öğrenildi.

Uzaktan eğitim verdiği ve 4 bine yakın öğrencisi bulunduğu iddia edilen Yeni Pazar Üniversitesi’nin aslında hiç var olmadığı ortaya çıktı. Sahte diplomaların dağıtılmasıyla birçok mağdur, konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla şikayet etti. Bazı mağdurlar ise doğrudan dava açtı. Mağdurlar adına Avukat Dilara Damla Öksüz, İstanbul'da Anadolu Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu. Öksüz, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurdukları sahte üniversite siteleri ile faaliyet göstermektedir. Ali İlseven ve Damla İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri kurarak, kayıt olan insanlara sahte diploma vermektedir. Bu diplomaların Türkiye'de YÖK denkliği bulunduğu ve 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratmaktadır. Hiçbir akademisyeni, kampüsü, mütevelli heyeti olmayan bu sahte üniversiteler, hukuka aykırı biçimde faaliyet göstermektedir.”

SAHTE İLETİŞİM ADRESLERİ

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, soruşturma sürecinde birçok skandal ortaya çıktı. Arnavutluk, Sırbistan ve Karadağ’da faaliyet gösterdiği belirtilen üniversitenin rektörü olarak görünen Prof. Dr. Ali İlseven’in aslında akademik bir kaydı olmadığı ve sadece lise mezunu olduğu iddia ediliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu iddiaların takipçisi olacaklarını belirtti. Türkiye’deki üniversiteler gibi “..edu.tr” uzantılı “https://yenipazar.edu.tr” adresinden yayın yapan sahte üniversitenin mektup adresi ve posta kodu bulunmuyor. İletişim bölümünde sadece bir e-posta adresi ve Kosova’ya ait bir telefon numarası yer alıyor. Ancak bu numaraya ulaşılamıyor.

ÖĞRENCİLERDEN YÜKSEK ÜCRETLER TALEP EDİLDİ

Hayali üniversiteye kayıt olan öğrencilerin 2 ila 4 bin avro ödediği, öğrencileri ikna etmek için üniversitenin internet adresinde “edu.tr” uzantısının kullanıldığı iddia edildi. Konuyla ilgili olarak Avukat Öksüz, “Bir üniversite değilseniz bu uzantıyı kullanamazsınız. Savcılığın YÖK ve ilgili domain şirketi ile yapacağı yazışma sonucu bu skandalın nasıl gerçekleştiği ortaya çıkacak” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri