Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD ziyareti öncesi dikkat çeken Filisin mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'ye gidiyor. Erdoğan, "Özellikle NATO ile İsrail Filistin noktasında istediğimizi alabilmiş değiliz. Burada Dışişleri ve Milli Savunma Bakanımızın görüşmeleri var. Kendilerini uyaracağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'ye gidiyor. Zirvede üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bir araya gelecek olan Erdoğan, çeşitli ikili görüşmeler de yapacak.

ERDOĞAN'DAN ESENBOĞA'DA AÇIKLAMA

Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Zirveden beklentimiz, milli güvenlik hassasiyetlerini gözeten, ittifakı güçlendiren neticelerin elde edilmesi. Savunma sanayisindeki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz," dedi.

NATO’NUN GAYRETLERİ ARTIRILMALI

Cumhurbaşkanı, NATO'nun gayretlerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz. Silahların konuştuğu her gün, bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu göstermekte," ifadelerini kullandı.

SORU-CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Şuşa'da gerçekleşen zirveye Kuzey Kıbrıs Türk Devleti'nin katılmasına değinen Erdoğan, "Azerbaycan'ın yaklaşımı bizimle aynı noktaya gelmiştir. Bundan sonraki süreçte Kuzey Kıbrıs'ı tam üye olarak nasıl taşırız, bunun gayreti içindeyiz," dedi.

NATO LİDERLER ZİRVESİ'NDEN BEKLENTİLER

NATO Liderler Zirvesi'nden beklentileri hakkında Erdoğan, "NATO'nun ilk beş ülkesinden biriyiz. Mali destek ve güç katma noktasında önemli bir pozisyondayız," şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELEDE DESTEK ALINIYOR MU?

Terörle mücadelede gerekli desteğin alınıp alınmadığı sorusuna, "Şu anda bunları aşmanın gayreti içerisindeyiz. Özellikle NATO ile İsrail Filistin noktasında istediğimizi alabilmiş değiliz. Burada Dışişleri ve Milli Savunma Bakanımızın görüşmeleri var. Kendilerini uyaracağız," cevabını verdi.

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES İÇİN KATAR GÖRÜŞMELERİ

Gazze'de kalıcı ateşkes için Katar görüşmelerinin devam ettiğini belirten Erdoğan, "Doha'da süreci takip ediyoruz. İnşallah kısa zamanda neticeyi alırız," dedi.

NATO ZİRVESİNDE KAPSAMLI PROGRAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'nin başkenti Washington'a gidiyor. Zirvenin ilk günü olan 9 Temmuz’da 75’inci yıl anma programı düzenlenecek ve Erdoğan bu programda yer alacak. Zirvenin ikinci günü, 32 üyeli ittifakın devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılacak. Aynı akşam, ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da vereceği akşam yemeğinde liderler ve eşleri buluşacak.

NATO-Ukrayna KONSEY TOPLANTISI

Liderler, perşembe günü NATO-Ukrayna Konsey toplantısı için bir araya gelecek. Erdoğan, zirve kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirecek. İsrail'in Gazze'deki katliamının durdurulması için atılacak adımlar da Cumhurbaşkanı'nın gündeminde olacak. Erdoğan, Washington’dan ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyecek.

ÜYE ÜLKELER SAVUNMA TEDBİRLERİNİ GÖRÜŞECEK

NATO’nun bu yılki zirvesinde ittifak üyeleri güvenlik konusunu ele alacak. Soğuk savaş döneminden bu yana dünyanın en büyük güvenlik sınamalarından geçtiği bu dönemde üye ülkeler savunma tedbirlerini görüşecek.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı, zirve ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "NATO’nun 75’inci kuruluş yıl dönümüne tekabül eden zirvede; ittifak coğrafyasına yönelik meydan okumalar ve riskler karşısında teşkilatın, caydırıcılık ve savunma alanındaki gayretleri ile Ukrayna’daki durum ve bu ülkeye yönelik destek hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır. Terörle mücadele konusunda atılan adımlar da zirve gündeminde yer alacaktır," ifadelerine yer verdi.

NATO’nun Asya-Pasifik bölgesindeki ortakları Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Birliği temsilcileri de zirveye katılacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri