Erzincan'da korkunç detay ortaya çıktı! 130'ar bin lira 'sus payı' verilmiş!

Erzincan'da 9 işçinin toprak altında kaldığı madeni işleten Anagold Madencilik şirketi hakkında korkunç bir detay daha ortaya çıktı. Şirketin 2016 yılında 130'ar bin lira 'sus payı' verip "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" taahhüdü aldığı öğrenildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Anagold Madencilik şirketinin, Erzincan'ın İliç ilçesinde siyanürle altın çıkardığını ve 2016 yılında bölgede yaşayan ailelere "Adli ve idari başvuru yapmayacağım" taahhüdü karşılığında 130 bin lira ödediğini açıkladı.

KÖYLÜLERE PARA DAĞITILMIŞ

Yavuzyılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, madenin yüzde 80'inin ABD merkezli Anagold'a, yüzde 20'sinin ise Çalık Grubu'na ait olan Lidya Madencilik tarafından işletildiğini belirtti. Şirketin bölgedeki köylülere para dağıtarak dava açma ve yargıya itiraz etme haklarını ellerinden aldığını ifade etti. 2016'da hazırlanan protokolle, bölge halkına 130 bin lira verilerek, geçmişte ve gelecekte yapılacak madencilik faaliyetleri için şikayet ve itirazda bulunmama taahhütnamesi imzalattığını söyledi.

1.3 MİLYON LİRA VERİLMİŞ

Yavuzyılmaz, şirketin para gücünü kullanarak usulsüzlükleri örtbas etmeye çalıştığını ve ödemenin o dönemde doların 3 lira olduğu dikkate alındığında, bugünkü karşılığının 1.3 milyon lira olduğunu vurguladı. İmzalamak istemeyenlere baskı yapıldığını da dile getirdi.

BASKI VE TEHDİT

Anagold Madencilik'e ait Çöpler Maden Sahası'nda çalışan bir işçi, 10 yıldır şirkette çalıştığını ancak baskı ve tehdit altında olduklarını belirtti. İşçi, şirketin sürekli olarak daha fazla üretim istediğini ve sağlık önlemlerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Anagold'un SSR Mining şirketine satılmasının ardından usulsüzlüklerin arttığını söyledi.

İlçede insanların suskun olduğunu ve çaresiz hissettiklerini dile getiren işçi, herkesin eli kolu bağlı olduğunu ve tazminat alamama ve iş haklarının feshedilme korkusuyla yaşadıklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri