Ev sahipleri dikkat! Sınırsız satış vergisi geliyor!

Evini 5 yıldan sonra satanlara yüzde 40’a varan oranlarda vergi gelebilir. İki ve daha fazla konutu olanların Emlak Vergisi katlanabilir. Konut satışlarında güncel fiyat sistemine geçilmesi bekleniyor.

Evini kiraya verenlerden sonra, şimdi de evini satacaklara ve birden fazla evi olanlara kötü haber geldi. İktidar, birden fazla konutu olanlara yönelik katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı yükü getirmeye hazırlanıyor. Ayrıca, konutunu 5’inci yıldan sonra satanlardan da vergi alınması planlanıyor. Bu düzenlemeler, konut sahiplerini ve konutu yatırım aracı olarak kullananları daha fazla vergi ödemek zorunda bırakacak.

YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ

Sözcü’den Erdoğan Süzer'in ulaştığı vergi reformu taslağına göre, Haziran ayının ilk haftasında TBMM’ye sunulması planlanan düzenlemeler şu şekildedir:

5 YIL İSTİSNASI KALDIRILIYOR

Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 yıl elde tutulduktan sonra satılırsa vergi ödenmiyor. Ancak yeni düzenleme ile bu 5 yıl istisnasının kaldırılması bekleniyor. Yani, satın alınan evin üzerinden 5, 10 hatta 50 yıl geçse bile satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanacak ve vergisi alınacak. Mevcut sistemde ilk 5 yıl içinde satılan konutlar için değer artış kazancı üzerinden %15-40 oranında vergi alınmaktadır.

RAYİÇ BEDEL UYGULAMASI KALKIYOR

Taslak düzenlemeyle, konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulaması kaldırılacak. Konutların güncel piyasa değeri esas alınacak ve bu güncel değerler ekspertiz raporlarıyla belirlenecek.

BİRDEN FAZLA EVİ OLANLARA YÜKSEK EMLAK VERGİSİ

Yeni düzenleme, birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınmasını öngörüyor. Bu düzenlemeyle, konut sahiplerinin mali yükleri önemli ölçüde artacak.

TAPU HARCI DA ARTIYOR

Konut alım satımında tapu harcı da güncel piyasa değeri üzerinden alınacak. Bu da konut satışı sırasında ödenmesi gereken harcın artmasına neden olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri