Fenomen öğretmenlere ceza! 5 yıl kalacak…

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelecek olan öğretmene şiddet yasalarını yeniden düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında disiplin hükümleri de yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere yönelik şiddetin cezasını artıran ve disiplin hükümlerini içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağının önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacağını açıkladı. Taslak, öğretmenlerin meslekî davranışlarına ilişkin bir dizi düzenlemeyi içeriyor.

ÖĞRETMENLERE ŞİDDETİN CEZASI ARTIRILIYOR

ÖMK taslağı, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezalarını artırmayı amaçlıyor. Bu adım, öğretmenlerin güvenli bir çalışma ortamında görev yapabilmelerini sağlamayı hedefliyor.

FENOMEN ÖĞRETMENLERE KINAMA

Son dönemde sosyal medyada öğrencilerle video çekip paylaşan fenomen öğretmenlerin sayısı artıyor. Ancak, bu öğretmenlerin çoğu öğrencilerinin görüntülerini paylaşmadan önce ailelerinden izin almıyor. ÖMK taslağında, bu tür paylaşımlar için disiplin hükümleri bulunuyor. Taslağa göre, öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri ya da eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri izinsiz paylaşan öğretmenlere kınama cezası verilecek. Kınama cezaları, öğretmenlerin sicil dosyasında beş yıl boyunca kalacak.

İSTİSMARA GİRİYOR

Uzmanlar, öğretmenlerin velinin izni olmadan öğrencilerine ait görselleri kişisel hesaplarından paylaşmasının istismar olarak değerlendirilebileceği görüşünde.

ARGO KONUŞMAYA DA CEZA

Taslak, öğrencilerine kötü örnek olabilecek davranışlarda bulunan öğretmenlere yönelik de disiplin hükümleri içeriyor. Öğrencinin yanında argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası uygulanabilecek. Aylıktan kesme cezası, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayan olumsuz örnek teşkil eden söz, davranış, hâl ve hareketlerde bulunmak, öğrencilerin başarılarını taraflı değerlendirmek ve eğitim-öğretim sürecinde bakanlıkça onaylanan programlara aykırı faaliyetlerde bulunmak durumlarında verilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri