Havalimanlarında yeni dönem başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanı girişinde tüm yolcuların cihazla aranması hakkında yeni dönemin başladığını duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların çeşitli konulardaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan kanun teklifini TBMM komisyonuna sunduklarını açıkladı. Uraloğlu, bu düzenlemelerin havacılık ve denizcilik sektörlerinde önemli değişiklikler getireceğini belirtti.

HAVACILIKTA GÜVENLİK ARTACAK

Bakan Uraloğlu, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle havalimanı girişlerinde tüm yolcuların cihazla aranacağını ve gerektiğinde elle arama yapılacağını söyledi. Kendisi veya eşyası elle aranmayı kabul etmeyen yolcuların uçağa kabul edilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, yapılan düzenlemeyle havacılık güvenliği kapsamında özel güvenlik personelinin genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabileceğini ekledi.

DENİZCİLİKTE EMİSYON AZALTMA ÇALIŞMALARI

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Uraloğlu, bu kapsamda Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) denizcilik sektörünü de kapsayacak şekilde genişletileceğini söyledi. AB'nin, deniz taşımacılığından elde edilen emisyon gelirlerinin yüzde 50'sini diğer ülkelerin tasarrufuna bırakacağını ifade etti.

TÜRK DENİZ TİCARET FİLOSUNUN REKABET GÜCÜ

Bakan Uraloğlu, Türk bayraklı ve Türk sahipli deniz ticaret filosunun faaliyetlerine devam edebilmesi ve rekabet yeteneğini koruyabilmesi için emisyonlarını hızlı bir şekilde düşürmesi gerektiğini belirtti. Emisyon fiyatlandırma sisteminin Türkiye'de kurulması durumunda, elde edilecek gelirin Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi veya dönüştürülmesi için kullanılacağını açıkladı. Bu sayede, dünya deniz ticaretinde rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

LİMANLARDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Uraloğlu, limanlara giriş ve çıkış işlemlerinin dijital olarak sunulan belgeler üzerinden yapılabilmesi için düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Deniz taşımacılığından elde edilen karbon fiyatlandırması gelirlerinin, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni gemi inşa faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacağını belirtti.

YENİ UYGULAMA DETAYLARI

Özel gelir ve ödeneklerin kullanımına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanı tarafından belirleneceğini ifade eden Bakan Uraloğlu, uygulama kapsamına alınacak gemilerin cinsi, sefer bölgesi, tonajı, gemilerden alınacak emisyon bedeli oranları, emisyonların izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına ilişkin usul ve esasların da yine Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğini açıkladı.

Bu düzenlemelerle birlikte hem havacılık hem de denizcilik sektörlerinde güvenliğin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri