İkinci el otomobil de galericiler tarih verdi!

İkinci el otomobil piyasasında sıfır araç fiyatlarından bile pahalı olan rakamlar artık geride kaldı.

İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar adeta çakıldı ve galericiler son 5 yılın en düşük satışını yaşıyor. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlar düşse de galericiler eski kazançlarını sağlayamıyor. Bu durumun ne kadar daha devam edeceği merak konusu. 31 Ağustos tarihi ise piyasayı hareketlendirebilecek kritik bir tarih olarak öne çıkıyor. Güvenlik paketi önleminin biteceği bu tarihe kadar galericiler, ikinci el otomobilde alım fırsatı olduğunu belirtiyor.

SATIŞ RAKAMLARINDA %10-30 DÜŞÜŞ

İkinci el otomobilde aracın marka ve modeline göre satış rakamlarında en az %10 ila %30 arasında net bir düşüş var. Bu durum, piyasayı canlandırmak için önemli bir fırsat sunuyor.

KREDİ FAİZLERİ VE SIFIR OTOMOBİL KAMPANYALARI

Otocenter Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kayatuzu, ikinci el otomobil piyasası için yaptığı açıklamada, “İkinci el için şu anda tam alım fırsatı diye düşünüyorum. Geçen seneye göre bu sene krediye ulaşmanın zorluğu ve kredi faizlerinin yüksek olması ikinci elde piyasanın durgunluğuna sebep oluyor. Sıfır araç kampanyaları da fiyatların düşmesine neden oluyor. Biniciler, ikinci el aracım fiyatları yükselmeden alayım demeye başladı. Şu anda ufak ufak ziyaretçilerimiz sitelerimizi geziyor” ifadelerini kullandı.

ARABA SATIŞLARI NE ZAMAN HAREKETLENİR?

ATV Haber’e konuşan bir başka galeri esnafı ise, “Bir ay daha bu durum böyle devam eder diyorum. Yani bir ay içerisinde biraz daha hareketlilik olur. Ondan sonra da satışlar artmaya başlar. Okul açılmaya başladığı zaman ise tekrar piyasa bir durgunluğun içerisine girer” ifadelerini kullandı.

ORTALAMA 100 BİN LİRA İNDİRİM VAR

Geçen sene bu zamanlar piyasada 900-950 bin lira bandında olan araçlar şu anda 850 bin liradan satışta. Fiyatlarda yaklaşık 100 bin liralık bir düşüş var. Geçen seneye göre neredeyse tüm araçlarda indirimler olduğu belirtiliyor. Geçen sene 1 milyon 300 binlerde olan bir aracın fiyatı şimdi 1 milyon 200 bin lira civarında.

Galericiler, bu düşüşün nedenini, “Geçen sene bu arabalar kampanyasız satılıyordu bayilerde. Bayilerin yaptıkları sıfır araç kampanyaları, sıfır faiz kampanyaları dolayısıyla fiyatlar ikinci elde biraz daha düşmüş oldu” şeklinde açıklıyor.

İKİNCİ EL PİYASASINDA GELECEK BEKLENTİLER

Galericilere göre, yavaş yavaş insanlar araç alımına yönelse de piyasada az da olsa düşüşün devam etmesi bekleniyor. Özellikle 31 Ağustos sonrasında güvenlik paketi önleminin sona ermesiyle birlikte ikinci el otomobil piyasasında yeni hareketliliklerin yaşanması muhtemel görünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri