İstanbul’da bunaltan sıcağın nedeni belli oldu!

İstanbul yaz mevsimine sıcak hava dalgasının etkisinde başladı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden değerler nedeniyle, kentte iki gündür bunaltıcı bir sıcak var. İstanbul’da bunaltan sıcağın nedeni belli oldu.

İstanbul bugün de sıcak hava dalgasının etkisi altında. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye'ye Afrika ve Arap Yarımadası'ndan yeni bir sıcak hava dalgasının geldiğini belirtti.

SICAKLIKLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Prof. Dr. Toros, haziran başında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığını ve Marmara Bölgesi ile İstanbul'da sıcaklığın 32 derecelere kadar yükseldiğini ifade etti. Güneşin altında ise sıcaklıkların çok daha yüksek olduğunu vurguladı. İstanbul’da uzun yıllar haziran ayı en yüksek sıcaklıklar ortalamasının 26,9 derece olduğunu aktaran Toros, “4 Haziran’da ise İstanbul’da sıcaklık yaklaşık 32 derece olarak kayıtlara geçti.” dedi.

İZOBARİK SIRT VE SICAK HAVA DALGASI

Prof. Dr. Toros, hafta sonuna kadar sıcaklıkların etkili olmaya devam edeceğini belirterek, “Ülkemiz izobarik sırt yukarı seviyelerde yüksek basınç uzantısının etkisi altında. Yüksek basınç merkezi gibi hava çöküyor, çöktükçe de ısınıyor. Bu durum sıcaklıkların artmasına neden oldu. Afrika ve Arap Yarımadası’ndan gelen sıcak hava dalgasıyla izobarik sırt nedeniyle İstanbul’da sıcaklıklar normalin yaklaşık 5 derece üzerinde seyrediyor.” şeklinde konuştu. Yüksek basınç alanı uzantısı, Türkiye'nin güneyindeki sıcak havalarla birlikte sıcaklıkların normalin üzerinde olmasına neden oluyor.

VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARILAR

Prof. Dr. Toros, sıcak hava dalgasına karşı vatandaşları uyararak, özellikle yaşlı ve hamilelerin sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti. Bu sıcak günlerde dikkatli olunmasının önemini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri