Mansur Yavaş’tan giderayak adrese teslim ihale

Ankara Büyükşehir’in CHP’li Başkanı Mansur Yavaş yönetimi, seçimlere kısa bir zaman kala 308 adet büfe ihalesine çıktı. Yavaş yönetiminin büfe ihalesindeki şartname, adeta ihalenin verileceği şirketi işaret etti.

• Zihni ÇAKIR/Özel Haber

Göreve geldiği günden bu yana şeffaflık ve dürüstlük edebiyatı yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Mansur Yavaş ve yönetimi görev süresinin dolmasına az bir süre kala Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 308 adet büfe işletmesi için adeta “adrese teslim ihaleye” çıkıyor.

16 Kasım 2023 günü saat 14.00’de Yenimahalle Emniyet Mahallesi, Hipodrom Caddesi No:5 Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasında B Blok Kat:1 adresindeki Encümen salonunda Belediye ENCÜMENİ’nce yapılacağı duyurulan ihalenin şartnamesi, ihalenin verileceği adresi de tarif eder nitelikte adeta.

Bir yıllık KDV dahil 73.972.800 TL muammen bedelle çıkılan 308 adet büfenin kiralanma ihalesine girebilmek için;

- Gerçek veya Tüzel kişilerin İhale tarihinden itibaren geçtiğimiz yılın cirosunun 750.000.000,00-Türk Lirası bedelden aşağı olmaması, hakkında iflas kararı ve konkordato ilan edilmemiş olması.

- Tüzel kişilerin şirket kuruluş ana sözleşmesinde iştigal konusunda 10 yıl faaliyette bulunması.

- Benzer işler kapsamında kiralama işi yaptığına dair iş tamamlama belgesi

bulunması şartları aranıyor.

İhale şartnamesindeki bu koşullara sahip Ankara merkezli ilk akla gelen firma ise yine Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan ANFA şirketi oldu.

Ankara Büyükşehir Belediye kaynakları, yapılacak olan ihalenin göstermelik olduğunu, şartnamede yer alan 750 milyon TL ciro ve 10 yıllık deneyim maddeleriyle ihalenin ANFA’ya verilip ANFA üzerinden de ihalesiz ya da davet usulü yöntemle “yandaşlara” dağıtılmasının planlandığını belirtti.

Bu arada ihaleye çıkarılan 308 adet büfe işletmesinin şartnamesinde adreslerinin de belli olmaması dikkat çekti.

Bu durumda, ihaleyi kazanacak firmanın ya da kişinin, Mansur Yavaş ve ekibinin istemediği biri olması durumunda kar marjı olmayan alanlardan yer gösterme, istedikleri biri ya da bir şirketin ihaleyi alması durumunda ise mesela Kızılay'ın göbeğinden yer verilmesi ihtimali tartışılıyor. Bu durumun Kamu İhale Kanunu'na aykırılık oluşturduğu da belirtiliyor.

2886 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 18. Maddesinde, ihale ilanlarında "yerin" belirtilmesi zorunlu kılınmış.

Madde aynen şöyle;

Madde 18 – İlanlarda aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur.

a) İhale konusu olan işin niteliği, yeri ve miktarı,

Mansur Yavaş ve ekibi, ihale şartnamesine ihaleye çıkarılan büfelerin adreslerini belirtmezken, ihalenin iptal edilmesi riski karşısında muhtemelen yine aynı kanunun 20. maddesine sığınmayı planlıyor.

2886 Sayılı Kamu İhale Kanunu Madde 20 – 17 ve 18 inci maddelerdeki hükümlere uygun olmayan ilanlar geçersizdir. Bu durumda ilan yenilenmedikçe ihale yapılamaz.

İlanların geçersizliği ihale yapıldıktan sonra anlaşılırsa, ihale veya sözleşme feshedilir. Ancak, işde ivedilik ve ihalede Devletin yararı varsa, ihale ve sözleşme Maliye Bakanlığının uygun görüşü ve birinci derece ita amirinin onayı ile geçerli sayılabilir.

Ancak Yavaş ve ekibinin ilgili kanunun 20. maddesiyle savunmaya geçmesi durumunda "devletin yararı" ilkesi engeli var. Zira adeta adrese teslim yapılan ihalede "rekabet şartları ortadan kaldırılarak" kamunun zararı söz konusu.

SAYIŞTAY BU İHALE YÖNTEMİNİ 2020'DE “BULGU” OLARAK KAYDA GEÇMİŞ

Bu arada Mansur Yavaş ve yönetiminin, ihale şartnamesine koydukları maddelerle “rekabet ilkesini zedeledikleri” ve adeta “adrese teslim” ihale alışkanlığına Sayıştay Denetçileri’nin 2020 Raporunda dikkat çektiği ortaya çıktı. Söz konusu raporun “BULGU 6: Belediye Şirketine Yapılan Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin İhalelerde Rekabet Ortamının Oluşturulmaması” başlıklı bölümün son paragrafında,

“ABB tarafından rekabeti kısıtlanmış ihaleler ile taşınmazların Belediye Şirketine kiralanması, Belediye Şirketi tarafından da söz konusu yerlerin herhangi bir rekabet ortamı olmadan üçüncü kişilere tevdi edilmesi sonucunda kamu taşınmazları ne ilk aşamada ne de ikinci aşamada rekabet ortamına tabi olmaktadır. Bu nedenle, kamunun mülkiyetinde veya tasarrufu altında bulunan yerlerin kiralanmasında rekabet ilkesine azami riayet edilmeli, rekabetin engellendiği her türlü eylem ve işlemden kaçınılmalıdır. Aksi bir uygulama ihale kanunları ile getirilen en temel ilke olan "rekabet" ilkesinin zedelenmesine sebebiyet verecektir”

ifadelerinin yer aldığı görülürken, Mansur Yavaş ve bürokratlarının, Sayıştay’ın bugüne kadarki usulsüzlük tespitleriyle ilgili yargı mekanizmasının harekete geçmemesinden aldıkları cesaretle aynı “usulsüzlüklere” sonraki yıllarda olduğu gibi bu yıl da imza atmaktan imtina etmediği görüldü.

Gri TV Özel Haber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

GriTV'nin haberi ses getirdi! Adrese teslim ihale girişimi iptal edildi

GÜNCEL Haberleri