Mehmet Şimşek’in yeni hedefi: Hayalet evler...

Birinci vergi paketinin Meclis’te görüşmeye başlandığı dönemde ikinci vergi paketinin detayları da ortaya çıkmaya başladı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda birinci vergi paketi görüşmeleri başladı. Dünya Gazetesi'nden Ferit Parlak'ın haberine göre, ikinci vergi paketinde öncelik gayrimenkul vergilendirmesine verilecek. Kiralar ve gayrimenkul alım satımında uygulanacak yeni vergi oranlarını belirlemek amacıyla yapılan etki analizleri çalışmasının son aşamaya geldiği belirtildi. Buna göre, konut ve ofis alım satımında piyasa değeri üzerinden vergi alınması planlanıyor. Ayrıca, konutunu alımdan sonraki 3 yıl içerisinde satanlardan 2 kat, 5 yıl içerisinde satanlardan ise 1 kat daha fazla vergi alınması öngörülüyor. İkinci ve daha fazla evi olanlardan ise kademeli olarak artan ilave emlak vergisi ve boş konutlardan ek emlak vergisi talep edilecek.

LOJMANLARDA KİRA DÜZENLEMESİ

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenlere yönelik ceza tutarları artırılacak. Aynı şekilde kira giderini beyan etmeyenlerin de cezaları artırılacak. Sayısı 230 bini aşan lojmanlarda kira düzenlemesine gidilecek. Lojmanlar, piyasa kira değerine göre %20 fiyat avantajıyla kiralanabilecek. Bu nedenle lojman olan bölgelerde fiyat araştırması yapılacak. Denetimlerin yoğunlaşacağı öncelikli alanlar da belirlendi. Büfeler, güzellik salonları, estetisyenler, doktorlar ve kuaförler gibi kazancına göre kayıp, kaçak ve kayıtdışılığın fazla olduğu alanlar öncelikli denetim kapsamında olacak.

SGK GELİRLERİ ARTACAK

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemelerin yasalaşmasıyla oluşacak mali etkiler analiz edildi. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2,25 olarak belirlenmesiyle SGK'nin gelirlerinde %12,5 artış sağlanacak. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasıyla yıllık ilave 70 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasının yıllık gelir etkisi ise 4,3 milyar lira olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 12.500 LİRA

En düşük emekli aylığının 12.500 liraya yükseltilmesini içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin etki analizi yapıldı. Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına limanlarda verilen kiralama ve bakım hizmetlerine KDV istisnası uygulanmaması durumunda yıllık toplam etkinin 5,4 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların yurt içine yaptıkları satışlardan elde edilen kazançlara tanınan gelir ve kurumlar vergisi istisnasının kaldırılması, sadece bu bölgelerde imal edilen ürünlerin yurt dışına satışından elde edilen kazançların vergi istisnasına tabi olması öngörülüyor.

VERGİ REFORMLARI VE YAPTIRIMLAR

Kanun teklifiyle, serbest bölgelerde faaliyet gösteren kurumların kazançlarının sadece ihracata yönelik kısmının vergiden muaf olması öngörülüyor. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının %2,25 olarak belirlenmesiyle SGK'nin gelirlerinde yaklaşık %12,5 artış sağlanabileceği tahmin ediliyor. En düşük emekli aylığı düzenlemesiyle aylıkları yükseltilecek kişi sayısının 3,7 milyon olacağı ve bunun 2024 yılı için 33,2 milyar lira maliyet getireceği öngörülüyor.

VERGİ BARIŞI YERİNE YAPTIRIM

Uzlaşma yoluyla vergi borcunun silinmesi veya vergi affı gibi uygulamaların gerçekleştirilmemesi için kararlı adımlar atılacak. TBMM’ye sunulan Torba Yasa Teklifi’nde artık uzlaşmaların vergi aslı üzerinden yapılmaması sağlanacak ve sadece cezaların/faizlerin uzlaşma kapsamına girebileceği vurgulandı. İkinci pakette, uzlaşmadan sonra gerçekleşebilecek olumsuzluklara yönelik “maddi/manevi yüksek ve caydırıcı cezalar” uygulanması planlanıyor. Bu uygulamalarla, vergi affı gibi uygulamaların ortadan kaldırılması ve haksız rekabetin önlenmesi hedefleniyor. Vergi Usul Kanunu'nda yer alan cezalarda rekor artış planlanıyor. Tamamen kayıt dışı olanlarla, kayıtlı olup vergi kaçıranlar arasında cezalar farklılaştırılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri