Mesai saatleri değişiyor! Tüm çalışanları etkileyecek

Türk İş Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklerle, haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate indirilecek. Bazı mesleklerdeki 48 saatlik çalışma süreleri de azaltılacak, mesai ücretlerinde birlik sağlanacak.

Türk İş Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılması için harekete geçildi. Hükümet, 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren düzenlemelerle, ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık izinlerden esnek çalışmaya kadar birçok konuda çalışanı merkeze alan bir yaklaşım benimseyecek. Bu kapsamda, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi öngörülüyor. Ayrıca, bazı meslek gruplarında uygulanan 48 saatlik çalışma süreleri de azaltılacak.

BİR BÜTÜN OLACAK

Yeni düzenleme, çalışanların haklarını güçlendirmeyi ve dağınık mevzuatı düzenlemeyi hedefliyor. Fazla çalışma ücretlerine ilişkin katsayılar üzerindeki dağınıklıkların giderilmesi planlanıyor. Bununla birlikte, Türk İş Kanunu'nda olduğu gibi Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu gibi farklı kanunlardaki mevzuat da bir bütün olarak ele alınacak.

Hükümet kaynakları, yapılan çalışmada çalışanın ön planda olacağını ve bu sayede işletmelerin de güçleneceğini vurguluyor. Çalışanların vasıflarının geliştirilmesini ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan düzenlemeler yapılacak.

TBMM'YE KANUN TEKLİFİ SUNULMUŞTU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlik sistemindeki yeniliklerin istihdamı teşvik edeceğini ve kayıt dışı istihdamla mücadeleyi güçlendireceğini belirtmişti. Muhalefet de haftalık çalışma saatinin 37,5 saate indirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri