Milli uçak 'KAAN' gündeme bomba gibi düştü!

Milli muharip uçak 'KAAN' bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmesinin ardından ülkenin gündemine bomba gibi düştü.

İlk uçuşunu gerçekleştirmeden önce eleştiri yağmuruna tutulan ve başarılamayacak bir proje olarak görülen KAAN'ı gökyüzündeki ilk uçuşunu görenler gözlerine inanamadı. KAAN ilk uçuşuyla Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşmüş oldu.

Türkiye'nin önde gelen teknoloji projelerinden biri olan KAAN, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından geliştirildi. KAAN, Türkiye'nin 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olma hedefiyle yola çıktı.

İLK UÇUŞUNU YAPTI

Uçmadan önce, fırlatma koltuğu testleri, statik testler ve sistem entegrasyonu gibi önemli aşamaları tamamlayan KAAN, Mürted Hava Meydanı'nda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Test pilotu Barbaros Demirbaş'ın kontrolünde havalandı.

KAAN'ın kanat açıklığı 14, yüksekliği 6, uzunluğu ise 21 metre olarak tasarlandı. Tek kişilik kokpite sahip olan uçak, çift motoru, yüksek manevra kabiliyeti ve radara düşük görünürlüğü ile dikkat çekiyor.

KAAN'ın geliştirilmesi için Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi ve Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünya standartlarında test merkezleri ülkeye kazandırıldı.

TÜM PAYDAŞLAR TEBRİK EDİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KAAN'ın ilk uçuşunu sosyal medya üzerinden duyurarak TUSAŞ ekibini ve projenin tüm paydaşlarını tebrik etti.

İletişim Başkanlığı ise KAAN'ın Türkiye'nin dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacağını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri