Milyonların hayatı değişecek! Emekli, memur, işçi, esnaf...

TBMM yeni yasama dönemine yoğun gündem ile başlayacak. Emekli maaşı, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik, SGK-Bağkur prim eşitliği başta olmak üzere milyonların hayatını değiştirecek bir çok düzenleme olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yılın son çeyreğinde yeni yasama dönemine başlayarak özellikle sosyal alanlarda milyonları ilgilendiren sekiz büyük reformu gündemine alacak. Emekli maaşı sistemi, kamuda esnek çalışma, 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gibi konular, yeni dönemde tartışılacak önemli düzenlemeler arasında yer alacak.

ORTA VADELİ PROGRAM'DAKİ REFORMLAR YASAL DÜZENLEMEYE DÖNÜŞECEK

Hükümet tarafından başlatılan ve bir kısmı Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan reformlar, yasal düzenleme haline getirilerek uygulamaya konulacak. İşte, yeni yasama döneminde TBMM'nin gündemine gelmesi beklenen reformlar:

  1. EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA SİSTEMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

    Emekli aylık bağlama formülleri, karmaşık yapıdan kurtarılıp sadeleştirilecek. Prime esas kazançların yanı sıra çalışma gün sayısının da etkisi artırılacak. Bu düzenlemeyle çalışanların daha uzun süre sistemde kalmaları teşvik edilecek, yüksek prim ödeyen ve uzun süre çalışanlar daha yüksek emekli maaşı alabilecek.

  2. TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) İLE İKİNCİ MAAŞ İMKANI

    Orta Vadeli Program'da yer alan ve yılın son çeyreğinde hayata geçmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara ikinci bir emekli maaşı alma imkanı sunulacak. Bu sistem, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) aracılığıyla uygulanacak ve çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ikinci bir emekli maaşı ya da toplu para alma fırsatı tanınacak.

  3. SSK-BAĞ-KUR PRİM EŞİTLİĞİ

    Küçük esnaf için düşünülen yeni sistemde, Bağ-Kur prim gün sayısı SSK prim gün sayısına düşürülecek. Böylece küçük esnaf, 9 bin gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek 5 yıl erken emekli olma şansını elde edecek.

  4. 2025'DE EMEKLİ MAAŞI DÜŞÜŞÜNE KARŞI ÖNLEM

    Emekli maaşlarında yaşanan düşüş sorununu önlemek için güncelleme katsayısı yeniden düzenlenecek. Enflasyon ve büyüme oranlarına göre hesaplanan bu katsayı, 2024'te daha yüksek olacak. Bu düzenleme ile emekli maaşlarındaki dalgalanmalar kontrol altına alınacak.

  5. ÇALIŞMA GÜNLERİNİN AZALTILMASI

    Türkiye'de de gündeme gelen 4 gün iş, 3 gün tatil şeklindeki çalışma modeli ile haftalık çalışma süresi 45 saatten 35 ya da 40 saate düşürülebilecek. Bu değişiklik, özel sektör çalışanları için geçerli olacak.

  6. 3600 EK GÖSTERGE YENİLİĞİ

    Kamu çalışanlarını ilgilendiren bu düzenleme ile 1. dereceye ulaşan tüm memurlar otomatik olarak 3600 ek göstergeye yükseltilecek. Bu değişiklik, unvanlar arasındaki ek gösterge farklılıklarını ortadan kaldıracak ve otomatik bir sistemin devreye girmesini sağlayacak.

  7. EV HANIMLARINA SOSYAL GÜVENCE VE EMEKLİLİK HAKKI

    Ev hanımlarının sosyal güvenceye ve emeklilik hakkına kavuşması sağlanacak. Aile Koruma Paketi kapsamında, ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca, çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ve yaş şartında indirim gibi kolaylıklar da gündeme gelecek.

  8. KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA MODELİ

    Özel sektörde çalışma saatlerinin azaltılması dışında, kamu sektöründe de esnek çalışma modelleri devreye alınacak. OVP'de yer alan bu düzenleme ile memurlar esnek mesai saatleri kullanabilecek, uygun alanlarda uzaktan veya evden çalışma yöntemleri de uygulanabilecek.

Bu reformlar, milyonlarca emekli, memur, işçi ve esnafın hayatını önemli ölçüde etkileyecek. TBMM'nin bu yeni dönemde yapacağı düzenlemeler, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik yapısında önemli değişikliklere yol açacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri