MİT'ten tarihe geçen Takas Operasyonu

Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Ankara’da 7 ayrı ülke arasında Takas Operasyonu gerçekleştirildi. Operasyon, ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine değişimi olarak tarihe geçti

Takas sürecinde diyalog kanallarının kurulmasını da MİT'in sağladığı bildirildi.

Operasyonla ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus’ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ve Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilmesi sağlandı.

Ankara’da 7 ayrı ülke arasındaki takas operasyonu, müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar MİT tarafından yönetildi.

Takas faaliyetinin bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları da MİT tarafından karşılanırken yine taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyonun da MİT üzerinden sağlandığı öğrenildi.

Takasın gerçekleştiği Ankara’da da rehinelerin değiş-tokuşu MİT’in kontrolünde yapıldı. Takas yapılacak rehine sayısının çok olması nedeni ile şahısların tamamı MİT personelleri gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi.

Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrolleri ve talep edilen diğer ihtiyaçlarının karşılanması sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT’in onayı ve talimatları ile yerleştirildi.

Taraf ülkelerin uçaklarının dönüşünün de yine MİT’in onayıyla gerçekleştirildiği öğrenildi.

Takas operasyonu kapsamında; ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesi sağlandı.

MİT koordinesinde gerçekleştirilen 'Takas Operasyonu'nda, The Wall Street Journal muhabiri Evan GERSHKOVICH, ABD Deniz Piyadesi Paul WHELAN, Alman paralı asker Rico KRİEGER, Rus muhalif İlya YASHİN ve FSB subayı Vadim KRASİKOV gibi bilinen isimlerin de yer aldığı öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri