Ordu merkezin boşaltılması için emir verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin hazırlanan raporu ABD Kongresi’ne sundu. Tüm itirazlara rağmen Refah'ı kuşatan İsrail ise bölgeye havadan tahliye broşürleri atıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısını kabul etmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, kararı "siyasi tiyatro" olarak adlandırdı. Katz, "BM adı verilen siyasi tiyatro, gerçeklikten kopuk, sadece terörizmi cesaretlendiren yapay bir karar almıştır. İsrail barış istemektedir ve barış ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla sağlanacaktır. İsrail, tarihin ve ahlakın doğru tarafında durmayı tercih ederek bu çarpık hamleyi desteklemeyen ya da işbirliği yapmayan tüm ülkelere minnettardır" şeklinde açıklamada bulundu.

İSRAİL, REFHA İÇİN TAHLİYE EMRİNİ GENİŞLETİYOR

İsrail'in en yakın müttefiki ABD'den gelen itirazlara rağmen Refah'a askeri operasyondan vazgeçmemesi üzerine, İsrail kenti güneyden kuşatarak tahliye emrini genişletti. İsrail savaş kabinesi operasyonların genişletilmesine izin verirken, ordu yerinden edilmiş 100.000 Filistinlinin tahliye edilmesini emrettiği "kırmızı bölge"nin kuşatmasını tamamladı. Bugün, İsrail'in Refah'a havadan tahliye emirleri attığı öğrenildi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN, İSRAİL RAPORUNU KONGRE'YE SUNDU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin merakla beklenen raporu ABD Kongresi’ne sundu. Raporda, İsrail'in uluslararası insani hukuku ihlal ettiği iddialarına dair belirsizlikler olduğu ve ABD yapımı savunma malzemelerinin kullanımı konusunda kesin bilgiye sahip olunmadığı belirtildi. Ancak, İsrail'in ABD yapımı savunma malzemelerine önemli ölçüde bağımlı olduğu vurgulanarak, bu malzemelerin kullanımının uluslararası insani hukuka uygun olup olmadığına ilişkin ciddi soru işaretleri olduğu ifade edildi. Ayrıca, raporda Gazze'deki insani durumun bölgedeki olaylara ilişkin kesin bulgulara ulaşmayı zorlaştırdığına dikkat çekildi.

BMGK ÜYELERİNDEN GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ TOPLU MEZARLARA ACİL SORUŞTURMA TALEBİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Gazze Şeridi'nde bulunan toplu mezarlar nedeniyle "derin endişe" duyduklarını belirtti. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce cesedin ortaya çıkarıldığı haberlerin ardından, BMGK üyeleri uluslararası hukuk ihlalleri konusunda hesap verilmesi gerektiğini vurgulayarak Gazze'deki tüm toplu mezar yerlerine engelsiz erişim sağlanmasını ve acil, bağımsız, detaylı, şeffaf ve tarafsız bir soruşturma yürütülmesini talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri