Prof. Dr. Naci Görür, 3 ile dikkat çekti

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yedisu Fayı'nın kırılma periyodunun dolduğuna dikkat çeken Görür, bölgedeki 3 il için 7.4 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, son açıklamalarıyla Yedisu Fayı'na dikkat çekerek ülkedeki deprem riskine işaret ediyor.

YEDİSU FAYI'NIN POTANSİYELİ VE RİSKLER

Görür, Erzincan ile Karlıova arasında yer alan Yedisu Fayı'nın son büyük depremini 1784 yılında gerçekleştirdiğini belirtiyor. Fayın ortalama 250 yıllık periyotlarda büyük depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu vurguluyor. Bu durum, bölgede yaklaşık olarak 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde depremlerin riskini artırıyor. Özellikle Tunceli ve çevresindeki yerleşim alanlarının yapılarının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çekiyor.

DEPREM DİRENÇLİ KENTLER YARATMA ÇAĞRISI

Prof. Dr. Görür, depremin etkilerini minimize etmek için kentlerin deprem dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bingöl, Erzincan, Tunceli ve çevresinin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yapılacak olan bu çalışmaların, deprem gelmeden önce hazırlık yapılmasını sağlayacağını belirtiyor.

MIKRO BÖLGELEME ÇALIŞMALARI

Ülke genelinde mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getiren Görür, bu çalışmanın önemli verileri içereceğini belirtiyor. Fay analizi, zeminin niteliği, deprem dalgalarının hızı ve ivmesi gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

DEPREM ÖNLEMLERİNİN ACİLİYETİ

Görür, deprem konusunda paniğe neden olacak şekilde değil, bilimsel verilere dayanarak uyarılarda bulunulması gerektiğini vurguluyor. Özellikle yerel yönetimlerin, hükümetin ve vatandaşların bir araya gelerek ülkeyi deprem riskinden kurtarmak için çalışmalara başlaması gerektiğini ifade ediyor. Amacının insanların can güvenliğini sağlamak olduğunu belirtiyor ve bu doğrultuda herkesin katkı sunmasını talep ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri