Resmi Gazete’de Yayımlandı: Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Görevden Alındı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı görevden alındı, yerine Salih Tanrıkulu atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Devlet Denetleme Kurulu’nda (DDK) önemli bir değişiklik yapıldı. Bu karara göre, DDK Başkanı Yunus Arıncı görevden alındı ve yerine Kurul Üyesi Salih Tanrıkulu atandı.

YUNUS ARINCI GÖREVDEN ALINDI

Kararname, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 4'üncü maddeleri ile 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 10'uncu maddesi gereğince Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı'nın görevden alınmasını içeriyor. Arıncı, 2014 yılından bu yana bu önemli görevde bulunuyordu ve döneminde birçok kritik denetleme ve inceleme çalışmaları gerçekleştirilmişti.

SALİH TANRIKULU YENİ BAŞKAN OLARAK ATANDI

Yunus Arıncı'nın görevden alınmasıyla boşalan Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığına, Kurul Üyesi Salih Tanrıkulu atandı. Tanrıkulu, uzun yıllardır Devlet Denetleme Kurulu’nda görev alarak çeşitli projelerde önemli rol oynamış ve kurumsal deneyimiyle tanınan bir isim olarak biliniyor.

KARARNAME’NİN HUKUKİ DAYANAĞI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, DDK’nın çalışma esaslarını ve yönetimini belirleyen hukuki çerçeveyi çiziyor. Kararname, DDK Başkanı'nın atanma ve görevden alınma süreçlerini düzenleyen 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2, 3 ve 4'üncü maddeleri ile 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 10'uncu maddesi doğrultusunda yürürlüğe kondu. Bu maddeler, DDK’nın denetim ve yönetim mekanizmasını detaylandırıyor ve başkanın atanma sürecini yasal zemine oturtuyor.

DEVLET DENETLEME KURULU’NUN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Devlet Denetleme Kurulu, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra kamu tüzel kişileri, kamuya yararlı dernekler ve vakıflar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının denetimini yapmak, idarenin hukuka uygun çalışmasını sağlamak ve yolsuzlukla mücadele etmek amacıyla faaliyet gösteriyor. DDK, Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı olarak çalışıyor ve denetleme yetkilerini etkin bir şekilde kullanarak kamu hizmetlerinin verimliliğini artırmayı hedefliyor.

SALİH TANRIKULU KİMDİR?

Ankara'da 1974'te dünyaya gelen Salih Tanrıkulu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1996'da mezun oldu, ardından ABD'de Illinois Üniversitesinde Ekonomi dalında yüksek lisans derecesi aldı.

1997'de Başbakanlık Uzman Yardımcısı olarak kamu görevine başlayan Tanrıkulu, 1998'den itibaren Maliye Bakanlığında Gelirler Kontrolörü, Gelir İdaresi Grup Başkanı, Vergi Başmüfettişi, Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerinde bulundu.

Mesleki faaliyetleri kapsamında OECD ve AB Fiscalis çalışma gruplarında ülkeyi temsil eden Tanrıkulu, 2013 - 2015 yıllarında Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği (Brüksel) Maliye Müşaviri ve NATO Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2015'de Cumhurbaşkanlığı DDK Üyeliğine atanan Tanrıkulu, 2017'den Ocak 2023'e kadar Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevini yerine getirdi.

Kasım 2023'ten bu yana DDK Başkan Vekili olarak görev yapan Salih Tanrıkulu, İngilizce ve Fransızca biliyor.

Tanrıkulu, evli ve üç çocuk babası.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri