Yürürlüğe girdi: 1 milyon liraya kadar cezası var!

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, önemli düzenlemeler getiriyor. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılması gibi birçok yeni hüküm içeren bu kanun, tüketicileri korumayı hedefliyor.

100 BİN LİRADAN 1 MİLYON LİRAYA KADAR İDARİ PARA CEZASI

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler:

  • Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamamasına dair hükme aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
  • Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunanlara, her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.
  • Ticaret Bakanlığı, bir takvim yılı içinde en az 3 defa bu hükümlere aykırı hareket eden üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatabilecek.

SATIŞ SONRASI SERVİS HİZMETLERİ

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'daki değişiklikler:

  • Malları süresinde teslim veya monte etmeyenler hakkında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 lira idari para cezası uygulanacak.
  • Mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında, aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının %10'u kadar idari para cezası uygulanacak.
  • Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmaması durumunda 1 milyon 115 bin lira, Ticaret Bakanlığınca oluşturulan sisteme kayıt yapılmaması veya kaydın güncellenmemesi durumunda her bir servis istasyonu için 18 bin lira idari para cezası verilecek.
  • "Özel servis" ibaresini kullanmayan özel servis istasyonları hakkında 18 bin lira ceza uygulanacak.
  • Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında, eksik kalan her bir servis istasyonu için 124 bin lira ceza verilecek.
  • Yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonları hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem için 2 bin 200 lira idari para cezası verilecek.
  • Aykırılığın internet ortamında gerçekleşmesi durumunda, Reklam Kurulu, içeriğin çıkarılması için ilgili internet sayfasına bildirimde bulunacak. 24 saat içinde içeriğin çıkarılmaması halinde erişimin engellenmesine karar verilecek.

LİSANSLI DEPOCULUK DÜZENLEMESİ

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikler:

  • Lisansı askıya alınan işletmeler, askıda kalınan günler için depo kira ücreti talep edemeyecek.
  • Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün lisanslı depolarda depolanan ürünleri için tahakkuk eden ve aylık dönemlerde lisanslı depo işletmelerine ödenen depolama ücretleri askı süresi boyunca ödenmeyecek.
  • Bu değişiklik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yeni düzenlemeler, piyasa dengesini korumak ve tüketicileri korumayı amaçlıyor. Bu kanun değişiklikleri, ticaret hayatında şeffaflık ve adaletin sağlanması açısından önemli adımlar olarak görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri