Çocuk sahibi olmak isteyenlere kritik uyarı! Kısırlık oranını arttırıyor

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Fatma Nur Hançer Çaça, genetik faktörlerin dışında, çevresel etkenler, alkol, sigara, ilaç ve bazı kimyasalların etkisiyle çiftlerde kısırlık oranının arttığını söyledi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olan Op. Dr. Fatma Nur Hançer Çaça, infertilite konusunda toplumda yaygın olan yanılgılara dikkat çekti. Bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamamasının, halk arasında kısırlık olarak adlandırıldığını belirterek, bu durumun mutlaka hekim kontrolünde incelenmesi gerektiğini vurguladı.

İnfertiliteyi tek bir tanım olarak görmemek gerektiğini ifade eden Çaça, doğuştan veya sonradan olabilen bir durum olduğunu, sebebinin bulunmasının önemine işaret etti. Kadın ve erkekler için ayrı testler yapılarak sebebin bulunmaya çalışıldığını aktardı.

Kadındaki infertiliteye sebep olan faktörler arasında tüplerden kaynaklı, yumurtadan kaynaklı, rahimle ilgili sıkıntılar veya hormonal sistemik bozukluklar olduğunu belirten Çaça, bu durumların tespiti için çiftlerin adım adım incelendiğini söyledi. Tedavi sürecinde yumurtanın büyütülmesi, sperm hareketini artırmak için tedbirler alınması ve gebelik şansını artırmak için yöntemler kullanıldığını açıkladı. Ancak, bitkisel macunlar ve çay gibi ürünlerin hekim kontrolünde tüketilmesi gerektiğini, sigara ve alkol gibi maddelerin ise sperm ve yumurta kalitesini düşürebileceğini vurguladı. Her madde ve her kişiye uygun olmadığını belirten Çaça, bu tür ürünlerin bilinçsizce kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri