Grip, COVID-19 ve RSV hakkında kritik açıklama!

Göğüs Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Kürşat Uzun, grip, COVID-19 ve RSV (Respiratuvar Sendrom Virüsü) gibi vakaların toplumda aynı anda önemli ölçüde arttığı üçlü salgın durumunu açıkladı.

Göğüs Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Kürşat Uzun, tripledemi (üçlü salgın) hakkında detaylı bilgilendirme yaptı. Viral enfeksiyonların genellikle üst veya alt solunum yollarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Uzun, her ne kadar belirli patojenler karakteristik klinik belirtilere neden olsa da, birçok viral solunum yolu hastalığının ortak semptomlara sebep olabileceğini ifade etti.

Hastalığın şiddetinin yaşlılarda ve bebeklerde daha yüksek olduğunu vurgulayan Uzun, solunum yolu virüslerinin grip benzeri hastalıkların sıklığını artırdığını dile getirdi. Bu virüslerin ağır hastalıklara da yol açabileceğini söyleyen Uzun, özellikle risk altındaki gruplarda ciddi hastalık ve ölüm riskinin artabileceğini belirtti. Grip ve COVID-19 belirtilerinin benzerliklerine de değinen Uzun, bu virüslerin teşhis edilmesi için testlerin yapılması gerektiğini belirtti.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR

Son yıllarda, influenza ve soğuk algınlığının artış gösterdiği dönemlerde, COVID-19 pandemisi ile birlikte diğer virüslerin sıklığında da artış yaşandığını aktaran Uzun, bu durumun bazı hastalarda COVID-19 ve grip testlerinin negatif çıkmasıyla dikkat çektiğini dile getirdi. Bu durumun "tripldemi" olarak adlandırıldığını belirten Uzun, bu terimin, toplumda grip, COVID-19 ve RSV vakalarının aynı anda önemli ölçüde arttığı bir durumu ifade ettiğini söyledi. Üçlü salgının, sağlık kuruluşlarına aşırı başvuruya neden olduğunu ve özellikle riskli gruplarda ölümcül olabilen hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.

HİJYEN KURALLARINA UYULMALI

Uzun, bu durumun önlenemeyebileceğini ancak hazırlıklı olmanın ve koruyucu önlemler almanın önemli olduğunu ifade etti. Bu önlemlerin, toplumların en savunmasız bireylerinin hastalanmasını ve hayatlarını kaybetmesini önlemeye yardımcı olabileceğini belirtti. Uzun, virüslerin yayılmasını önlemek için maske takma, hijyen kurallarına uyma, teması sınırlama gibi önlemlerin alınması gerektiğini ve ayrıca riskli grupların aşılanmasının da önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri