O Hastalara "iftar" uyarısı!

Uzmanlar, kalp rahatsızlığı olanlara iftarda az yenilmesi, daha sonra da ara öğünle dengelenmesi, sahurda ise hazmı kolay besinlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kalp sağlığı açısından oruç tutan bireylerin uygun beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Akıllı, orucun doğru bir şekilde tutulması durumunda kalp sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Akıllı, oruç tutan kalp hastalarına özellikle iftarda aşırı yemek yememelerini, bir miktar besinle orucun açılmasını takiben bir ara öğün yapmalarını ve daha sonra sahurda beslenmelerini önerdi.

Orucun kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Akıllı, sağlıklı bireylerin oruçlarını tutabileceklerini ancak altta yatan bir kalp hastalığı varsa mutlaka bir doktora danışmaları gerektiğini ifade etti. Özellikle kalp krizi geçirmiş veya kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Akıllı, bu kişilerin oruçlarını tutabilmeleri için semptomlarının kontrol altında olması ve tedavilerinin düzenlenmiş olması gerektiğini söyledi.

Beslenme konusunda da önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Akıllı, iftar ve sahurda hazmı kolay besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle iftar sonrasında aşırı yemek yemenin, kalp hızında artış, tansiyon dalgalanmaları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Akıllı, bu nedenle ölçülü bir şekilde beslenmenin önemine dikkat çekti. Sahurda ise hurma, süt gibi besinlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akıllı, yaz mevsiminde oruç tutanların sıvı kaybına dikkat etmeleri gerektiğini de ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri