Uzmanından su uyarısı! Dikkat etmezseniz o hastalığa yakalanabilirsiniz!

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, Ramazan ayında oruç tutarken, özellikle böbrek taşı problemi yaşayan bireylerin doktor kontrolünde oruç tutmalarını ve gün boyunca yeterli miktarda su içmelerini önerdi.

Günün iftardan sahura kadar olan sürecinde vücudun su ihtiyacını dengeli şekilde karşılamanın öneminden bahseden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kenan Yenihayat, bu süreçte, özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişilerin iftar ile sahur arasında aralıklı olarak su içmeleri gerektiğini aktardı. Ayrıca Yenihayat, yeterli sıvı alımının herkes için böbrek taşı oluşumu riskini azaltabileceğini vurguladı.

LİFLİ GIDALARI TERCİH EDİNİZ

Hayvansal proteinlerin tüketiminin azaltılması ve tarımsal proteinlere yönelinmesi, Ramazan ayında böbrek sağlığını korumak için önemlidir. Hayvansal proteinlerin fazla tüketilmesi durumunda kandaki kalsiyum ve ürik asit ile idrardaki ürik asit ve okzalat miktarının artabileceği belirtilmektedir. Bu da böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Lifli gıdaların tercih edilmesi de böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir.

Op. Dr. Yenihayat, iftar ve sahurda tuzlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini ve gereğinden fazla tuz tüketiminin idrarda taş oluşumuna yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, çay ve kahve gibi idrar söktürücü içeceklerin fazla tüketilmesinin gün içinde susamaya neden olabileceği ve bu tür içeceklerin yerine limonata gibi sitrat içeren içeceklerin tercih edilmesi öneriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri