Uzmanlardan düzenli kontrol çağrısı

Uzmanlar sağlık taramalarının toplumda sık görülen hastalıklar için hastalık daha belirti vermeden yapılan kan basıncı ölçümü gibi basit işlemler olduğunu dile getirdiler

Uzmanlar, sağlık taramalarının toplumda sık görülen hastalıklar için hastalık belirtisi göstermeden yapılan basit işlemler olduğunu vurguluyorlar. Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü'nden Dr. Orhan Turfan, sağlık taramalarının sık bilinen adının check-up olduğunu belirterek, "Bu taramaların amacı, hipertansiyon, obezite, diyabet, kanser gibi hastalıkların erken tespiti ve oluşturabilecekleri komplikasyonların önüne geçilmesidir. Bu işlemler tanı testleri olarak değerlendirilmez, sadece bu hastalıklar için şüphe uyandırır ve ileri düzey tanı testlerine yönlendirilmesi gereken kişileri belirler." dedi.

OLUMSUZ ETKİLERDEN KORUNABİLİR

Dr. Turfan, Sağlık Bakanlığı'nın her 18 yaş üzeri birey için yılda en az bir defa tansiyon ölçümü yapılmasını önerdiğini belirtti. "Tanı konulmamış hipertansiyon hastalığı yıllar içinde kalp krizi, inme, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, göz hastalıkları gibi birçok istenmeyen duruma neden olabilir." diyen Turfan, "Diyabet de hipertansiyon gibi basit bir şekilde taranabilir ve gerekli önlemler alındığında olumsuz etkilerinden korunabilir bir hastalıktır." şeklinde konuştu.

3 YILDA BİR

Ayrıca, Dr. Turfan, hastalık oranlarının yüksek olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın 40 yaş ve üzeri kişilere üç yılda bir açlık kan şekeri değerinin ölçülmesini önerdiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkedeki her beş kişiden birinin obez olduğunu belirten Turfan, obezitenin birçok sağlık sorununa zemin hazırladığını ifade etti. "Boy, kilo, bel çevresi, tansiyon ve açlık kan şekeri ölçümü, toplumda sık görülen hastalıkları erken fark etmenizi ve olumsuz sağlık problemlerine karşı önlem almanızı sağlayacaktır." diyen Turfan, "Ücretsiz olarak sunulan sağlık tarama hizmetlerinden faydalanmak için aile sağlığı merkezlerine başvurabilirsiniz." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri