Oturarak çalışanları bekleyen tehlike! Yüksek ölüm riski var

Bir araştırmaya göre, masa başında çalışanların, fiziksel olarak aktif işlerde çalışanlara kıyasla en az %16 daha yüksek bir ölüm riski taşıdığı ortaya çıktı.

Son dönemde sağlık alanında yapılan araştırmaların arttığına dair bir eğilim gözlemleniyor. Bu araştırmalardan biri, JAMA Dergisi'nde yayınlandı. Bilim insanları, oturarak çalışan insanları inceledi ve dikkat çekici bir sonuca ulaştı.

YÜZDE 16 DAHA YÜKSEK ÖLÜM RİSKİ VAR

Yapılan araştırmaya göre, iş yerinde oturarak çalışanların herhangi bir nedenden erken ölme riski, diğer iş gruplarına göre %16 daha yüksek. Özellikle iş yerinde ağırlıklı olarak oturarak çalışan kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin %34 daha yüksek olduğu belirlendi.

Tayvan'da gerçekleştirilen araştırmaya, yaklaşık 13 yıl boyunca izlenen, 20 yaş ve üstü 481 bin 688 aktif çalışan katıldı. Araştırmaya katılan kişilerin hiçbirinde çalışmaya başladıklarında kardiyovasküler hastalık tanısı bulunmamaktaydı.

30 DAKİKA AKTİVİTE ŞART

Oturarak çalışan kişiler, günlük rutinlerine 15 ila 30 dakika fiziksel aktivite ekleyerek ölüm riskini sahada çalışan işçilerle eşit düzeye indirmeyi başardılar. Araştırmacılar, bulguların "hareketsiz bir yaşam tarzı ile sağlık riskleri arasında bağlantı kurmaya" yardımcı olduğunu belirtti.

Araştırma, iş ortamlarında ayakta durma masaları, aktiviteye izin veren çalışma istasyonları, daha sık molalar, fiziksel aktivite için belirlenmiş iş yeri alanları ve spor salonu üyeliği gibi değişikliklerin sağlık açısından faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Uzmanlar, her 30 dakikada bir oturmaya ara verilmesini, telefonda konuşurken ayağa kalkmayı ve iş arkadaşlarıyla kısa yürüyüşler yapmayı öneriyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri