Mühendislerden büyük başarı! Sıcak hava ürettiler

Mühendislerden büyük başarı! Sıcak hava ürettiler

Mühendisler, güneş enerjisini kullanarak sıcak hava üreten bir ürün geliştirdiler ve bu ürüne ilişkin patent alındı. Şimdi, bu ürünün pazarlama çalışmalarına başlamak için adımlar atılmaya başlandı.

Düzce'deki mühendisler, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak güneş enerjisinden sıcak hava üretme ve depolama teknolojisini geliştirdiler. Bu teknoloji, kış aylarında 55 ila 60, yaz aylarında ise 80 ila 100 derece sıcaklığa ulaşarak evlerde, fabrikalarda ve diğer tesislerde ısıtma sistemi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca, oluşturulan depolama sistemi sayesinde sebze ve meyve kurutma işlemleri de yapılabiliyor. Yapılan testler, bu kurutma işlemlerinin dikkat çekici olduğunu ortaya koydu.

İNSANLIK İÇİN FAYDALI BİR TEKNOLOJİ

Makine Mühendisi Selim Yirmibeşoğlu, projenin önemini vurgulayarak, güneş enerjisinin kullanımını artırmanın ve yenilenebilir enerjiye dayalı çözümler geliştirmenin son yıllardaki en önemli projelerden biri olduğunu ifade etti. Yirmibeşoğlu, bu teknolojinin özellikle güneş enerjisi sektöründe son yıllarda yapılan en önemli projelerden biri olduğunu belirterek, tüm patentlerin alındığını ve ISO, verimlilik, yerli malı ve CE belgelerinin de elde edildiğini dile getirdi. Bu teknolojinin Türkiye'de ve dünyada benzerinin olmadığını belirten Yirmibeşoğlu, bu teknolojinin ülke, Düzce ve insanlık için faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.

PİLOT ÜRETİM TESİSİ KURULDU

Isı duvarlarını deneme yapmak amacıyla pilot üretim tesisi kurduklarını belirten Yirmibeşoğlu, bu tesisin ortam ısıtılması, havalandırma ve yaş sebze-meyve kurutma işlemlerinde kullanıldığını açıkladı. Pilot üretim tesisi, bir miktar elektrik enerjisi ürettiği için tamamen hibrit bir sistem haline geldiğini söyleyen Yirmibeşoğlu, bu entegre tesisin Türkiye'de ve dünyada benzerinin olmadığını ifade etti. Yirmibeşoğlu, yapılan ölçümlerde dışarı sıcaklığın 5 derece iken içeride 55-60 dereceye kadar sıcaklık elde ettiklerini ve bu sıcaklığın yaz aylarında 80-90 dereceye çıktığını belirtti. Bu teknolojinin iki üniversiteden de onay aldığını ve başarılı analizlerin ardından tam tescil edildiğini dile getiren Yirmibeşoğlu, güneş enerjisinin elektrik üretiminde doygunluğa ulaştığı için sıcak hava üretme yöntemini tercih ettiklerini açıkladı.

Mühendislerden büyük başarı! Sıcak hava ürettiler

Mühendislerden büyük başarı! Sıcak hava ürettiler

Mühendislerden büyük başarı! Sıcak hava ürettiler

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.