ABD'li profesörün hedefi ortaya çıktı! En ölümcül zehri taşıyor...

ABD'li profesörün hedefi ortaya çıktı! En ölümcül zehri taşıyor...

Türkiye'den ABD'ye bin 500 akrep ve tarantula kaçırmak isteyen ve İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan ABD merkezli Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Lorenzo Prendini ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

İstanbul Havalimanı'nda ABD merkezli Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Lorenzo Prendini'nin valizinde, bin 500 akrep, tarantula ve örümcek bulundu. Akrep zehrinden elde edilen bir litrelik ilacın piyasa değerinin 10 milyon dolar, yani 322 milyon 166 bin TL olduğu belirtildi.

OLAYIN DETAYLARI

Prof. Prendini, akrepler ve örümcekler konusunda dünyaca tanınan bir uzmandır ve Akrep Sistematiği Araştırma Grubu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Grubu, 22 yıldır az bilinen üç örümcek takımının sistematiği üzerinde çalışmaktadır: kırbaç örümcekleri (Amblypygi), güneş örümcekleri (Solifugae) ve kırbaç akrepleri (Thelyphonida).

ZEHRİN TIBBİ DEĞERİ

Araştırma Grubu, özellikle Buthiddae ailesinden gelen akreplerde bulunan zehrin kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik ve antiproliferatif etkilerini araştırmaya odaklanmıştır. Bu araştırmalar, dünyanın en ölümcül zehrine sahip akreplerin tıbbi açıdan çok değerli olduğunu ortaya koymuştur.

TÜRKİYE'DEKİ ARAŞTIRMALAR

Geçen Aralık'ta Meşhed Ferdowsi Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile işbirliği yapan Prof. Prendini, İran'da görülen Hottentotta Saulcyi akrebi üzerinde araştırmalar yapmıştır. Bu akrebin izleri Türkiye'nin Mardin iline kadar uzanmaktadır. Prof. Prendini, Türkiye'ye gelerek Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bilimsel araştırma izni almış ve Batman, Şırnak, Hakkâri gibi bölgelerde akrepler toplamaya başlamıştır.

HAVALİMANINDA YAKALANMA

12 Mayıs'ta ABD'ye dönmek üzere İstanbul Havalimanı'na gelen Prof. Prendini, şüpheli hareketleri nedeniyle havalimanı polisi tarafından durduruldu. Valizinde yapılan aramada, özel bölümlerde saklanmış 88 şişe akrep zehri ve 58 klipsli poşet içinde yaklaşık bin 500 zehirli endemik akrep ve tarantula bulundu. İfadesinde, hayvanları Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden topladığını ve yasak olduğunu bilmediğini öne sürdü.

AKREP ZEHRİNİN ÖNEMİ

Akreplerin geçmişi fosil kayıtlarına göre 430 milyon yıl öncesine dayanmaktadır ve vücutları çok az değişikliğe uğradığı için yaşayan fosiller olarak tanımlanmaktadır. Akrep zehirleri, avlarının kas ve sinir hücrelerini etkileyen yüksek seviyede biyoaktif özelliklere sahip toksinlerin kompleks bir karışımını içermektedir. Akrep zehir peptitleri, kanser hücrelerine spesifik olarak bağlanabilme özelliğine sahiptir. Akrep zehrinden elde edilen ilaçlar, farmakolojik olarak büyük önem taşımaktadır ve bir litrelik zehrin piyasa değeri 10 milyon doları bulmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.