Resmen kabul edildi! Tarihi Filistin kararı!

Resmen kabul edildi! Tarihi Filistin kararı!

BM Güvenlik Konseyi'nde, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ve Gazze'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada 14 "evet" oyu alırken, yalnızca Rusya "çekimser" oy kullandı.

BMGK'DA KARAR KABUL EDİLDİ

ABD'nin sunduğu karar tasarısının kabul edilmesinde, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalar önemli rol oynadı. Kararda, 31 Mayıs'ta Biden'ın sunduğu 3 aşamalı teklifin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. İsrail’in, Biden’ın teklifini kabul ettiği vurgulanırken, Hamas’a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

ATEŞKESE İLK KEZ GENİŞ DESTEK: İSRAİL KÖŞEYE SIKIŞTI

Biden’ın teklifi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde büyük yankı uyandırdı. Özellikle Gazze’de ateşkes önerisine daha önce hiç evet dememiş birçok ülkenin bu kez destek vermesi dikkat çekti. Bu durum, İsrail cephesinde büyük bir sarsıntıya yol açtı. İsrail, bugüne kadar kendisine destek veren ülkelerin desteğini kaybederek köşeye sıkıştı.

HAMAS’IN HIZLI YANITI

Hamas, BMGK’da Gazze için ateşkes teklifine destek talep edilen karar tasarısının kabulünü memnuniyetle karşıladı. Kararın ardından Hamas, "uluslararası toplumun bu tarihi kararını desteklediklerini ve ateşkes teklifine uyacaklarını" belirtti.

BIDEN'IN 3 AŞAMALI ATEŞKES TEKLİFİ

Biden, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada yeni bir ateşkes teklifi duyurmuştu. Teklif, "kalıcı bir ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için bir yol haritası" olarak tanımlandı. Biden, 3 aşamadan oluşan teklifin ilk aşamasında, İsrail’in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmesi ve tarafların elindeki esirlerin bir bölümünü serbest bırakması gerektiğini belirtmişti.

İSRAİL'İN ÇEKİLME ŞARTI

Planın ikinci aşamasında, İsrail askerleri de dahil olmak üzere tüm esirlerin serbest bırakılması karşılığında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekileceği vurgulandı. Biden, son aşamada ise Gazze için geniş kapsamlı bir yeniden inşa planının başlatılacağını ifade etti. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "belirlenen hedeflere" ulaşıncaya kadar saldırıya devam edeceklerini duyurarak, bu planı şüpheyle karşıladı.

SONUÇLARIN BEKLENMESİ GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde alınan bu tarihi kararın, bölgede kalıcı bir barışın tesis edilip edilemeyeceğini zaman gösterecek. Özellikle Hamas ve İsrail’in bu teklife nasıl yanıt vereceği, ateşkesin kalıcılığı açısından belirleyici olacak. Ancak bu karar, Gazze'de uzun süredir devam eden çatışmaların sona ermesi ve bölgenin yeniden inşa edilmesi yönünde atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.