7 büyüklüğünde deprem uyarısı: 3 segment birleşirse...

7 büyüklüğünde deprem uyarısı: 3 segment birleşirse...

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 7 ve üzerinde meydana gelebilecek deprem için uyarılarda bulunarak, "3 segment birleşince biraz daha büyük deprem olabilir" dedi. Sözbilir 6 Şubat depremlerini örnek verdi. İşte Sözbilir'in dikkat çektiği o bölge...

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin Malatya fayı üzerindeki etkileri bilim insanları tarafından derinlemesine inceleniyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Türkiye genelinde yürütülen "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi" kapsamında önemli çalışmalar yapıldığını belirtti. Bu projede, 14 üniversiteden 100'den fazla araştırmacı yer alıyor.

MALATYA FAYINDA BÜYÜK PROJE DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Aksoy, Malatya fayı üzerinde yapılan çalışmaların eylül ayından bu yana sürdüğünü ve Malatya fayının güneyden kuzeye üç segmentten oluştuğunu vurguladı. Bu segmentler, Akçadağ, Arguvan ve Kemaliye'ye kadar uzanıyor. Aksoy, yürüttükleri bu önemli projenin, Türkiye için büyük bir bilimsel adım olduğunu ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projenin Türkiye'de yer bilimleri alanında yürütülen en kapsamlı projelerden biri olduğuna dikkat çekti. TÜBİTAK'ın ana destekleyicisi olduğu projede, AFAD ve Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da yer alıyor.

MALATYA FAYININ DEPREM RİSKİ ARAŞTIRILIYOR

Prof. Dr. Sözbilir, Malatya fayının diri bir fay olduğunu ve en az üç büyük depreme kaynaklık ettiğini belirterek, fayın 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Fay üzerinde alınan örneklerin analiz edileceğini ve bu sayede fayın deprem üretme süreci hakkında daha fazla bilgi elde edileceğini söyledi.

Sözbilir, Malatya fayındaki farklı segmentlerin aynı anda mı yoksa sırayla mı kırıldığının belirlenmesiyle, olası depremlerin büyüklüğünün de tahmin edileceğini dile getirdi. Projenin sonunda, bölgedeki deprem riskinin ve tehlikesinin daha net bir şekilde ortaya konması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.