Emlak piyasasında dengeler değişti! Anadolu yükseliyor

Emlak piyasasında dengeler değişti! Anadolu yükseliyor

Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep ve Konya gibi büyükşehirlerde yıllık kira getirileri yüzde 8'in üzerine çıkarken, son dönemin en yüksek oranına ulaştı. İstanbul ve İzmir'de ise kira getirisi yıl sonundaki tablo ise merak konusu oldu.

Emlak piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanmalar dikkat çekiyor. Temmuz ayında Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Eskişehir ve Konya gibi illerdeki kira getiri oranları, İstanbul ve İzmir’i geride bırakırken, yıl sonuna doğru oluşacak tablo ise belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, enflasyon ve mevduat faizlerindeki değişimlerin kira artış oranlarını etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul’da Kiralar Düşüşte

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul’un yüksek kira fiyatları nedeniyle artık tercih edilmeyen bir şehir haline geldiğini belirtti. Aşa, “İstanbul pahalılığı nedeniyle cazibesini kaybetti. 2023 yılında 800 bin kişi İstanbul’dan göç etti. Üniversite için İstanbul’u tercih eden öğrenci sayısı da azaldı. Talep düştükçe fiyatlar da düşmeye devam edecek” dedi.

İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları aylık bazda yüzde 0,2 oranında düşerken, Ankara’da yüzde 0,6 oranında bir artış gözlemlendi.

Faiz ve Enflasyon İlişkisi

Aşa, enflasyon ve konut fiyatlarının mevduat faiz oranlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Yüksek enflasyon karşısında, mevduat faizlerinin alım gücünü artırmada yeterli olmadığını belirten Aşa, “Yüzde 60'ın üzerinde enflasyon açıklanan bir ülkede yıllık yüzde 50'lik faiz, alım gücünü artırmaz. Orta vadede gayrimenkul yatırımı, faizin önüne geçecektir” dedi.

Anadolu'da Artan Talep

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak piyasasında Anadolu illerinde artan talebe dikkat çekti. “Asgari ücretin Temmuz ayında zamlanmaması ve enflasyon politikaları kira artışlarını azalttı. Ancak talep Anadolu’ya kaymış durumda. Gaziantep, Konya, Erzurum gibi illerde kira artışları enflasyon oranının üzerinde gerçekleşiyor” dedi.

Konut Arzındaki Düşüş

Özelmacıklı, inşaat sayısındaki yüzde 20’nin üzerindeki düşüşün, yeterli konut arzını sağlayamadığını ve kiralık konut talebinin artarken fiyatların yukarı yönde seyrettiğini ifade etti. “Yüzde 25 kira artış sınırının kalkmasıyla Temmuz ayında hareketlilik başladı ve artışlar devam edecektir. Kısa vadede düşüş beklemiyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da Kiralar ve Boş Daireler

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, İstanbul genelinde kira bedellerinin yüksek olduğunu, ancak bazı bölgelerde fiyatların düştüğünü belirtti. “Yüzde 25 artış sınırının kalkmasıyla kiralar arttı, ancak ev sahiplerinin aleyhine gelişmeler yaşanıyor. Boş kalan daireler yüksek fiyatlar nedeniyle tutulamıyor. Ekim ayı sonrası, tutulmayan evlerin fiyatlarında düşüşler görülebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.