Ev sahiplerinin yeni oyununa dikkat! 7 günü kaçırmayın

Ev sahiplerinin yeni oyununa dikkat! 7 günü kaçırmayın

Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları, “sahte imza” ile yeni boyut kazandı. İtiraz süresi sadece 7 gün olan tahliye taahhütnamesine sahte imza koyan ev sahipleri özellikle yaz tatilini bekliyor. Kiracı haklılığını ispatlasa bile evden çıkarılmış oluyor.

Son dönemde kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar yeni bir boyut kazanıyor. Yüksek kira artışlarının ardından ev sahipleri, "sahte imza" kullanarak kiracıları evden çıkarmak için yeni bir taktik geliştirdi. Özellikle yaz tatili döneminde bu yöntemle tahliye taahhütnamesi hazırlayan ev sahipleri, kiracıların evde olmadığı dönemlerde harekete geçiyor. Kiracıların bu belgeye itiraz edebilme süresi ise sadece 7 gün.

SAHTE TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ TEHDİDİ

Yener Karadeniz’in Ekonomim'deki haberine göre, ev sahipleri kiracıların imzasını taklit ederek sahte tahliye taahhütnamesi düzenliyor ve 7 gün içinde itiraz edilmediği takdirde, kiracılar evlerini boşaltmak zorunda kalıyor. Bu yöntem, özellikle kiracıların tatilde oldukları yaz aylarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, son zamanlarda bu tür davaların arttığını ve birçok kiracının yasal süresi dolduğu için evden çıkarıldığını belirtiyor.

MAĞDUR KİRACILARIN DURUMU

Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan da bu tür bir mağduriyeti yaşayan isimlerden biri. Yiğitcan, 2020’de kiraladığı evin el değiştirdiğini ve daha sonra kendisinden evi boşaltmasının istendiğini ifade etti. Hiç imzalamadığı bir tahliye taahhütnamesinin eline ulaştığını fark eden Yiğitcan, "İşim gereği e-Devlet’i düzenli kontrol ettiğim için belgeyi anında fark ettim ve itiraz hakkımı kullandım. Ancak düzenli bakmasam tatilde olacaktım ve 7 günlük itiraz süresini kaçıracaktım. Haklı ve mağdur olduğum halde evden çıkarılacaktım." dedi.

“DÜZENLİ E-DEVLET KONTROLÜ YAPIN” UYARISI

Avukat Umut Metin, “İcra düzenimizde suistimale açık bir alan var. Bir icra takibi yapılıp peşine de ödeme emri gönderildiğinde, itiraz edilmediği takdirde alacak kesinleşiyor. Aynısı kiradaki tahliye taahhüdü meselesinde de var. Tahliye taahhüdü imzası kiracıya ait değilse, itiraz edilmelidir. Mahkeme, bilirkişi marifetiyle imza incelemesi yapar ve imzanın kişiye ait olmadığını tespit ederse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılır. Bu işlemin de 7 gün içinde yapılması önemli” diye konuştu. Metin, yaz tatillerinde insanların evde olmadığı dönemde bu tür durumların daha sık yaşandığını ve vatandaşların en az haftada bir kez e-tebligatlarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇU

Avukat Ragıp Şengül ise sahte tahliye taahhütnamelerinin hukuken geçerli olabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerektiğini, ancak son dönemde imza sahteciliği ve tarih eksikliği gibi durumlarla karşılaşıldığını belirtti. Şengül, "Kiracının imzasının taklit edilerek yapılması halinde özel belgede sahtecilik suçu oluşuyor. Bu tespit edilebilirse, suç işleyen kişi cezalandırılabilir" dedi.

TAHLİYE DAVALARINDA ARTIŞ

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'te kiralananın tahliyesi konusunda açılan dava sayısı 91 bini aştı. Bu davaların 28 bin 960’ı 2022’den devretti. 2023 yılında ise kiralananın icra yolu ile tahliyesi için açılan dava sayısı 30 bin 39 oldu. Bu veriler, sahte tahliye taahhütnamesi kullanımının arttığını ve kiracıların bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.