Eyyam-ı bahurla kavrulacağız! Uzmanlar uyardı: Sıcaklıklar 40 dereceye ulaşacak

Eyyam-ı bahurla kavrulacağız! Uzmanlar uyardı: Sıcaklıklar 40 dereceye ulaşacak

Uzmanlar eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceğini belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih boyunca temmuz sonu ile ağustos ayı başlarının takvimlere sıcak olarak işlendiğini ve bu tarihlerin "eyyam-ı bahur" olarak bilindiğini belirtti.

EYAMM-I BAHUR'UN TARİHLERİ

Bazı takvimlerde bu tarihler "31 Temmuz-7 Ağustos", bazılarında ise "1-8 Ağustos" olarak kayda geçmiştir. Eyyam-ı bahur, en sıcak günler anlamına gelir. Ancak bu tarihlerin artık değişmeye başladığını ifade eden Toros, "Bu sene 21 Temmuz'da küresel bir sıcaklık rekoru kırdık. Rekorlar kırılan bir dönemdeyiz. Haziran ayında Türkiye sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasına göre 3-6 derece daha sıcak geçti. Biz geçmişte temmuz sonu, ağustos başı yaşadığımız o en sıcak günleri, bugünlerde hep yaşıyoruz. Bu sene çok uzun sürdü." dedi.

"HER SON 10 YIL ÖNCEKİ YILLARDAN DAHA SICAK"

Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'nın kavurucu sıcaklıklarının, Afrika üzerinde oluşan yüksek basınç alanlarının etkisiyle kuzeye doğru hareket ederek Türkiye'yi de kapsayacak şekilde ilerlediğini belirtti. Toros, "Bu sıcaklığın, ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz. Her ne kadar zaman zaman soğuk dalgalar gelse de sıcak hava etkisi durmaksızın devam ediyor. Tüm güney Avrupa'yı, Türkiye'yi, Güney Rusya'yı, Ukrayna'yı kapsayan bu sıcak hava dalgası, tüm bölgeyi normalin üzerinde sıcaklıklarla etkiliyor." şeklinde konuştu.

TEMMUZ AYINDA ORTALAMA SICAKLIKLAR

Temmuz ayında İstanbul'un günlük ortalama sıcaklığının 24-25 derece olduğunu hatırlatan Toros, "Temmuz ayında her gün yüksek sıcaklıklar 30 dereceyi aşmış durumda. Bu anlamda, eyyam-ı bahuru yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde benzer şekilde tahminler, sıcak havanın devam edeceğini gösteriyor. Geçmiş verilere bakıldığında eyyam-ı bahur döneminde sıcaklıklar 34-35 dereceleri, hissedilen sıcaklık ise 40 dereceleri buluyor. Bu yıl da 34-35 dereceleri tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

SICAKLIK ARTIŞLARININ ETKİLERİ

Toros, sıcaklık artışlarının küresel ısınmayla da bağlantılı olduğunu ifade ederek, "Her son 10 yıl, önceki yıllardan daha sıcak hale gelmiş durumda. 2023 yılı da bunun bir göstergesiydi. Bu sıcaklıklar beraberinde birçok felaketi getiriyor. Orman yangınları, sağlık etkisi... Güney Avrupa'da binlerce insan sıcak hava dalgası etkisiyle ölmeye başladı. Olumsuz etkileniyoruz." diye konuştu.

SICAK HAVALARDA DIŞARI ÇIKACAKLARA UYARI

Toros, sıcak havalardan olumsuz etkilenmemek için mümkün mertebe öğle saatlerinde yorucu işlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Köylerde ve çiftliklerde bu şartlara alışık olanların vücutlarını koruduklarını vurgulayan Toros, "Vücudumuzu güneş ışığından koruyabiliyorsak ve alışkınsak çalışmaya devam edelim ama alışkın değilsek yorucu işleri mümkün mertebe güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerin dışına taşıyalım. Özellikle dezavantajlı gruplar, yaşlılar, çocuklar bu havadan daha çok etkileniyor." dedi.

SALI GÜNÜ MARMARA VE KARADENİZ'DE YAĞIŞ BEKLENİYOR

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, eyyam-ı bahurun nemli sıcak hava dalgası olduğunu hatırlattı. Özdemir, sıcaklıkların temmuz sonu itibarıyla 2-3 derece arttığını belirtti. Marmara ve Batı Karadeniz'de salı günü yerel yağışlar beklendiğini, kuvvetli poyrazın devam edeceğini ve yağış geçişi sonrası hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olacağını ifade etti. Metropoller üzerinde hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olacağını belirten Özdemir, "Ağustosta temmuzdan daha sıcak bir hava yaşanacak. Rüzgarla birlikte 10 gün kadar sıcak havayı yaşayabiliriz." dedi.

ORMAN YANGINI UYARISI

Afrika üzerinden gelen sıcak hava kitlesinin de etkisi altında kalınacağını belirten Özdemir, sıcak hava dalgalarının sera etkisi olduğuna dikkati çekerek, "Orman yangınları çok önemli, ormanlar bizim ciğerlerimiz. Sıcak havanın etkisiyle ormanlar tutuşabiliyor ve kuvvetli rüzgarlar yangınları yayabiliyor. Halkımızın bu konuda çok duyarlı olması gerekli. Kesinlikle ormanlarda ateş yakılmamalı." dedi.

Özdemir, şehirlerdeki binaların gelişigüzel yapıldığı için sıcaklıklar ve nemin yoğun bir şekilde arttığını, özellikle yaşlı, kronik hastalar, hamileler ve çocuklar için saat 10.00 ila 17.00 arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti. Özdemir, "Eğer mutlaka çıkılacaksa açık renk şapka ve giysiler kullanılması, gölgede vakit geçirilmesi ve evlerin doğal havalandırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Son olarak, Özdemir, yakın zamanda ülke genelinde serinleme yaşanmayacağını ancak büyük bir sıcak hava atağının da beklenmediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.