Seçimlerde büyük değişim olacak! Harekete geçildi!

Seçimlerde büyük değişim olacak! Harekete geçildi!

Türkiye'de elektronik seçim sistemine geçiş için Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) uzmanların da bulunduğu bir çalışma grubu, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturuldu ve teknik çalışmalara başladı.

Türkiye'de elektronik oylama, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun gereği, sadece yurt dışındaki seçmenler için geçerlidir. Ancak, bu konuda yasal düzenleme bulunmasına rağmen, elektronik oylama henüz yurt dışında kayıtlı seçmenler için uygulanmamıştır.

Yurt içinde milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimleri için elektronik oylama imkanı sağlayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

YSK'DAN EKİP KURULDU

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in, Türkiye'de elektronik oylamaya yönelik çalışmalar yapılmasının mümkün olduğuna dair açıklamalarının ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK uzmanlarından oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştur.

Bu çalışma grubu, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini incelemekte ve bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yapmaktadır. İlk aşamada, meslek örgütleri, kooperatifler ve üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde bu sistem kullanılacaktır.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, YSK Başkanı Ahmet Yener'in çağrısı üzerine, üniversite olarak bu çalışmayı başlattıklarını belirtmiştir. Bu çalışmanın YSK tarafından yürütüleceğini ve üniversitenin bilimsel ve teknik destek sağlayacağını ifade etmiştir.

Çalışma grubu, seçim sistemleri ve seçim matematiği, hukuki düzenlemeler ve yazılım altyapısı olmak üzere üç boyutta faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetler, seçim sonrasında daha da yoğunlaşacak ve sistemin test edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi sağlanacaktır.

Elektronik oylamanın zaman maliyeti, güvenlik altyapısı, hızlı sonuçlara ulaşma ve seçimin denetimi gibi avantajları olduğu belirtilmektedir. Ancak, hukuki altyapının oluşturulması da önemlidir ve bu konuda YSK veya TBMM'nin adım atması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.