40 bin TL maaş ile çalıştıracak eleman bulamıyorlar!

40 bin TL maaş ile çalıştıracak eleman bulamıyorlar!

Sivas'ta çoban karaborsaya düştü. Hayvancılık yapanlar, 40 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı.

Sivas’ın Ulaş ilçesinde yer alan Çevirme köyünde, hayvancılıkla uğraşan köylüler, çoban bulmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor. Merkeze 20 kilometre uzaklıkta olan bu köyde yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvan bulunuyor. Ancak çobanların artan talepleri ve köyde genç nüfusun azalması nedeniyle, köylüler hayvanlarını satmak zorunda kalıyor.

Köylüler, yabancı uyruklu çobanların sürekli zam istemesinden dolayı hayvancılığı sürdüremediklerini ifade ediyor. Çevirme köyü muhtarı Hasan Gül, hayvancılık mesleğini babasından devraldığını belirterek, "Eskiden köylerde insan çoktu, ama şimdi gençler eğitim için köylerden ayrılıyor ve kimse kalmıyor. Köyde çoban bulmak imkansız hale geldi. Kışın 20 bin TL’ye bulduğumuz çobanlar, şimdi 40 bin TL istiyor ve sürekli zam talep ediyorlar. Çobanlık için bir sabit fiyat belirlenmeli. Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bu nedenle mesleğimizi yapamıyoruz. Köyde gençler de kalmadı. Bu gidişle hayvancılık tamamen sona erecek. Pek çok köyde hayvanlar satıldı, bizim köyde de hayvan sahipleri ellerindeki hayvanları satmayı düşünüyor. Buna acilen bir çözüm bulunmalı," diye konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan köylüler, artan maliyetler ve çoban bulamama sorunları nedeniyle, hayvanlarını satmayı planlıyor.

640xauto.jpg

YÜKSEK YEM FİYATLARI VE ÇOBAN DENETİMİ

Çiftçi Murat Sulakçı, hayvancılığın zor şartlarda yapıldığını ve bu yüzden yaylaların boş kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor. "Şartların ve sosyal yapının zor olması nedeniyle, son kalan hayvanlar da satılırsa bu yaylalar boş kalacak. Çiftçiliğin en önemli alanı olan hayvancılığa sahip çıkılması gerekiyor. Hayvanlar için üretilen yemlerin fiyatları da çok yüksek. Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için buraya gelenler, daha sonra Akdeniz bölgesine garsonluk yapmaya gidiyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor," diye konuştu.

ÇOBAN BULMAK İÇİN YÜKSEK MAAŞ BİLE YETMİYOR

Çoban bulamadığı için hayvanlarını kendi otlatmak zorunda kalan Bayram Çağlar, çoban bulmanın giderek daha büyük bir sorun haline geldiğini belirtiyor. "Çoban bulma sıkıntısı çok büyük bir sorun olmaya başladı. Artık insanlar şehirlere yöneliyor ve köylerde kalmak istemiyor. Şu anda çoban bulamıyoruz. 40-45 bin TL maaş verip de çoban bulamayanlar var. Eğer çoban bulamazsam, bu işi bırakacağım. Şu anda benim hayvanlarım satılık," dedi.

Sivas’ın Ulaş ilçesinde hayvancılıkla uğraşan köylüler, artan maliyetler ve çoban bulma sıkıntıları nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Bu durum, köylerde hayvancılığın geleceğini tehlikeye sokuyor ve köylüler acil çözüm bekliyor. Çoban ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi ve gençlerin köylerde kalması teşvik edilerek, bu sorunların çözülmesi gerektiği vurgulanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.