Denizlerde yeni tehlike! Hızla çoğalarak hastalığa neden oluyor

Denizlerde yeni tehlike! Hızla çoğalarak hastalığa neden oluyor

Antalya Körfezi'nde geçen yıla kadar popülasyonu hızla artan ve 1 yılda bakteri kaynaklı hastalıkla tükenme noktasına gelen Kızıldeniz kökenli denizkestaneleri, yeniden çoğalmaya başladı.

Kızıldeniz'den Akdeniz'e yerleşen ve hızla çoğalan türlerin sayısı artıyor. Balon ve aslan balıklarının yanı sıra, denizkestaneleri de Akdeniz'de yaygınlaşan türler arasında yer alıyor. 20 santimetreye kadar uzayan dikenleriyle dikkat çeken denizkestaneleri, temas halinde kaşıntı ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ancak, bu türlerin sayısı son bir yılda hızla azaldı ve yok olma aşamasına geldi.

PROF. DR. MEHMET GÖKOĞLU: "TÜR RİSKLİ BİR TÜRDÜR"

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizkestanelerinin kıyıya yakın kayalık bölgelere kadar yerleştiğini belirtti. Geçen yıl ortaya çıkan "Vibriyo" isimli bir bakterinin bu türün popülasyonunu tamamen çöktüğünü ifade etti. Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde çok miktarda bulunan denizkestanelerinin tamamına yakınının öldüğünü söyledi.

AŞIRI ISINAN DENİZ SUYU VE BAKTERİ TEHDİDİ

Bakterinin, aşırı ısınan deniz suyu ile birlikte ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, denizkestanelerinin ölümlerinin ana sebebinin bu bakteri olduğunu vurguladı. Bu yıl deniz sezonunun açılmasıyla yapılan inceleme dalışlarında denizkestanelerinin sayısında yeniden artış gözlemlediklerini aktaran Gökoğlu, "Bir tür hastalık nedeniyle öldüler. Önce dikenleri dökülüyor, sonra da denizkestanesi ölüyor. Dikenleri dökülünce balıklar bunları yiyor. Dikenleri döküldüğü için adeta felç oluyorlar. Körfezdeki tüm popülasyon yok olmuştu, şimdi yeniden çoğalmaya başladı," dedi.

DENİZKESTANELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE TEHLİKELERİ

Dünyada özellikle okyanuslarda sıklıkla görülen denizkestanelerinin, türlerine göre 1-2 santimetre ile 20 santimetre arasında değişen dikenleri bulunuyor. Avcı deniz canlılarından dikenleriyle korunan denizkestaneleri, vücutlarına yapışık küçük bacaklarıyla hareket ediyor. Alglerle beslenen bu deniz canlıları, dikenleriyle temas halinde acı ve uyuşmanın ardından tedavisi mümkün olan yaralara sebep olabiliyor.

Denizkestanelerinin yeniden artan popülasyonu, deniz ekosistemindeki dengeler açısından dikkatle izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu türlerin yayılımı ve etkileri, deniz biyolojisi uzmanları tarafından sürekli gözlem altında tutulmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.