Küresel ısınma ile paniğe neden oldu! Sayıları arttıkça korku büyüyor

Küresel ısınma ile paniğe neden oldu! Sayıları arttıkça korku büyüyor

Küresel ısınma ile son yıllarda sivrisinek popülasyonundaki artış, uzmanları endişelendiriyor.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necla Birgül İyison'un açıklamaları, küresel ısınmanın sivrisinek popülasyonundaki artışta önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Sivrisineklerin Yaşam Döngüsü ve Beslenme Alışkanlıkları

Doç. Dr. İyison'a göre, sivrisinekler sıcak havalarda aktif hale gelirler ve sığ sulara yumurtalarını bırakırlar. Burada larva haline gelirler ve mikroorganizmalarla beslenerek ergenliğe ulaşırlar. Genelde nektarla beslenen sivrisinek dişileri, yumurta gelişimi için kanla da beslenirler.

Küresel Isınma ve Sivrisinek Popülasyonu

Küresel ısınmanın etkisiyle sıcak hava süreleri uzar ve sivrisinek aktivasyon dönemleri artar. Doç. Dr. İyison'un ifadesine göre, sıcak hava süresi 6 aya kadar uzadığında bir sivrisinek yaklaşık olarak 200 yumurta bırakabilir. Bu durum, popülasyonun hızla artmasına neden olur.

Yeni Tehlike: Asya Kaplan Sivrisineği

Son yıllarda Türkiye'de Asya Kaplan sivrisineği popülasyonunun arttığına dikkat çekiliyor. Bu sivrisinek türü, farklı hastalıklara sebep olabilir ve ticari yollarla ülkeye gelebilir.

Önlemler ve Bilinçlendirme

Sivrisinek istilasının önlenmesi için halkın bilinçlendirilmesi önemlidir. Örneğin, sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması, su birikintilerinin önlenmesi gibi önlemler alınabilir. Ayrıca, sıcak havalarda sivrisineklerin etkili olduğu alanlarda koruyucu önlemler alınabilir ve gerekli tedbirler alınabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.