Ramazan alışverişi için önemli uyarılar!

Ramazan alışverişi için önemli uyarılar!

Ramazan ayına girmeye sayılı günler kala iftarlık, sahurluk için alışveriş listesi hazırlamak isteyenlere Diyetisyen Hande Selin Ok, önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Hande Selin Ok, Ramazan ayına sayılı günler kala iftarlık ve sahurluk alışveriş listesi hazırlayacaklara önemli önerilerde bulundu. Öncelikle, sağlıklı ve kaliteli gıdalara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Ok, ayrıca bireylerin özel sağlık durumlarını da dikkate alarak listelerini oluşturmalarını tavsiye etti.

RAMAZAN AYI İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

11 ayın sultanı Ramazan ayının bu yıl 11 Mart'ta başlayacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, Ramazan boyunca sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. İftar ve sahur sofralarında sağlıklı beslenmenin sağlanması için çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Ok, şunları söyledi:

"Özellikle tüm besin gruplarını iftar ve sahur öğünlerine dengeli bir şekilde yansıtmak önemlidir. Sağlıklı protein ve yağ kaynaklarına öncelik vermek, hem uzun süreli tokluk sağlar hem de genel sağlığımızı korur. İftar ve sahurda dengeli beslenmek için dört temel besin grubuna dikkat etmek gerekir. Bu gruplar arasında süt ve süt ürünleri, et, balık, tavuk, baklagiller, tahıllar, sebzeler ve meyveler yer alır."

Ok, iftar ve sahur sofralarında sağlıklı bir denge sağlamak için aşağıdaki önerileri paylaştı:

Sağlıklı protein ve yağ kaynaklarına öncelik verin: Tavuk, balık, kırmızı et, yumurta, süt ürünleri gibi protein kaynakları ile zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlar tüketin.

Tahılları tercih edin: Tam buğday ekmeği, bulgur, esmer pirinç gibi lifli tahılları tercih edin. Pide ve börek gibi hamur işlerini azaltın.

Sebzeleri ve meyveleri ihmal etmeyin: Ispanak, brokoli, domates, salatalık gibi sebzeler ile elma, muz, portakal gibi meyveleri sofranıza ekleyin. Lifli besinler sindirimi düzenler ve tokluk hissi sağlar.

Lifli yiyecekler tüketin: Lif içeriği yüksek yiyecekler sindirimi düzenler ve tokluk hissi sağlar. Bu nedenle, lifli besinler olan kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve kuru baklagilleri tercih edin.

Özel sağlık durumu olanlara dikkat: Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kabızlık gibi özel sağlık durumlarına sahip kişilerin beslenmelerinde dikkatli olmaları önemlidir. Tuz ve kolesterol içeriği yüksek gıdalardan kaçının ve lifli besinlere öncelik verin.

Diyetisyen Ok, son olarak, iftar ve sahur öğünlerinin arasında meyve, sütlü tatlılar ve kuru yemişler gibi sağlıklı ara öğünler tüketilmesini önerdi. Bu şekilde, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alarak sağlıklı bir Ramazan geçirebileceğimizi belirtti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.