Uzmanından "Ramazanda öfke patlamalarına dikkat" uyarısı

Uzmanından "Ramazanda öfke patlamalarına dikkat" uyarısı

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, ramazan ayında oruç tutan kişilerin yaşadığı öfke sorununu değerlendirdi.

İnsanların Ramazan ayında yaşayabileceği açlık ve susuzluk gibi fizyolojik zorlukların, vücuttaki biyolojik dengeyi etkileyebileceğini ifade eden Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, "Özellikle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyelerinde düşüşe, metabolizma hızında değişikliklere ve hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu fizyolojik değişiklikler, sinir sistemi üzerinde de etkili olabilir ve öfke, irritabilite gibi duygusal tepkilere yol açabilir." dedi.

Özellikle açlık ve susuzluğun, alt beyindeki temel dürtülerle ilişkilendirildiğine dikkat çeken Beyaz, vücudun yiyecek ve su ihtiyacını karşılamak için biyolojik sinyaller gönderdiğini ve bu sinyallerin, alt beyindeki limbik sistemde işlenerek temel ihtiyaçların karşılanmasında etkili olduğunu belirtti.

aa-34065707-1-t.jpg

Üst beyindeki kortikal alanların da bu temel dürtüleri kontrol etme ve yönlendirme yeteneğine sahip olduğunu vurgulayan Beyaz, şunları söyledi: "Üst beyindeki kortikal kontrol, kişinin duygusal tepkilerini dengelemesine ve öfkeyle başa çıkmasına yardımcı olabilir. Kişinin tepkilerini etkileyen birçok faktör ve farklı deneyimleri olsa da, insanı diğer canlılardan ayıran üst beynini işletebilmesi, kişilerin Ramazan ayında karşılaşabileceği açlık ve susuzluk gibi zorluklara rağmen öfke ve irritabiliteyi kontrol etmesine yardımcı olabilir."

Nikotin bağımlılığı olan kişilerin, nikotin yoksunluğu durumunda öfke ve irritabilite yaşayabileceğine de değinen Beyaz, sigara içen bireylerin Ramazan ayında sigara içmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, uyku ve sağlıklı beslenmenin fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Kaliteli bir gece uykusu ve sağlıklı beslenmenin, metabolizmanın düzenlenmesi, vücudun yenilenmesi ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olduğunu ifade etti.

Öfke duygusunun, temel duygulardan biri olmasına rağmen ana duygulara eşlik eden bir işlevi olmadığını söyleyen Beyaz, öfkenin bir şeylerin yolunda gitmediği mesajını taşıdığını belirtti. Öfke ile mücadelede öncelikle öfkenin eşlik ettiği ana duyguyu ve ona yön veren düşünce ve inançların farkında olmanın önemli olduğunu vurguladı. Ramazan ayında öfke sorunlarının artabileceği için öfkeyi tetikleyebilecek durumlardan uzak durmanın önemine değindi ve nefes egzersizlerinin sıklıkla yapılmasının da faydalı olabileceğini belirtti. Son olarak, Ramazan ayındaki öfke ve gerginlik hallerinin bir geçiş sürecinin sonucu olduğunu ve bu süreçte uyumlanma ile birlikte öfkenin daha kontrol edilebilir bir hal alabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.