500 ve 1000 TL'lik banknotlara dair flaş sözler!

500 ve 1000 TL'lik banknotlara dair flaş sözler!

500 ve 1000 liralık banknot için Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan daha önce duyulmadık bir mesaj geldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından, enflasyon hedefleri, TÜİK verileri, tasarruf tedbirleri ve yeni banknotlar gibi konularda önemli değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak, gündemdeki birçok meseleye açıklık getirdi.

500 ve 1000 TL'lik Banknotlar İçin Çalışmalar Sürüyor

Piyasada büyük banknot ihtiyacının artmasıyla gündeme gelen 500 ve 1000 TL'lik banknotlar hakkında açıklama yapan Karahan, "Küpür kompozisyonunu yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı. Karahan, "Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bir karar verildiğinde, bu, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır" diyerek sürecin titizlikle sürdüğünü belirtti.

Asgari Ücrete Zam Mesajı

Asgari ücret konusuna da değinen Karahan, Merkez Bankası'nın bu konuda karar verici olmadığını vurguladı. Karahan, enflasyon hedeflemesi yaparken birtakım varsayımlar yapmak durumunda olduklarını belirtti ve "Asgari ücretle ilgili yapılan tahminler, daha önce yapılan açıklamalar baz alınarak yapıldı. Biz de bunları göz önünde bulundurarak tahminlerimizi yaptık ve şeffaflık çerçevesinde kamuoyuyla paylaştık" dedi.

Performans Tazminatı Hakkında Açıklama

Milletvekillerinin performans tazminatıyla ilgili sorularını yanıtlayan Karahan, başkan, başkan yardımcıları, denetleme kurulu üyeleri, banka meclisi üyeleri ve para politikası kurulu üyelerinin performans tazminatı almadığını açıkladı. Karahan, "Bu performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacıyla kullanılan bir sistem. 1980'lerden beri uygulanıyor, yeni bir uygulama değil yani kırk yıldan fazla bir geçmişi var" dedi. 2023 yılına ilişkin performans tazminatlarının ise performansa göre yüzdelik dilimlere göre yapıldığını ve 1 ila 2 maaş arasında değiştiğini belirtti. Ayrıca, bu uygulamanın uluslararası merkez bankalarında da benzer şekilde yapıldığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.