Konut sektörü alarm veriyor! Ev sahipliği oranı düştü, kiralıkta sorunu büyüyor

Konut sektörü alarm veriyor! Ev sahipliği oranı düştü, kiralıkta sorunu büyüyor

Son yıllarda ev sahipliği oranı yüzde 61’den yüzde 55’lere kadar düştü, kiralık ihtiyacı yüzde 27’ye çıktı. Kiralık konuta olan ihtiyacın artması, kira bedellerinin artışında en önemli etken olarak ‘alarm zilleri’ çaldırıyor...

Türkiye'de enflasyona bağlı olarak yükselen faizler, konut kredisi kullanımını dramatik bir şekilde azalttı. Bir dönem yüzde 50'lere ulaşan 'kredi ile konut alma' oranı son zamanlarda yüzde 10'lara kadar düştü. Bu durum, konut sektöründe alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

KİRALIK KONUT SORUNU VE ARTAN KİRA BEDELLERİ

Konut sektöründe yaşanan bu durgunluk, ev sahipliği oranlarının düşmesine ve kiralık konuta olan talebin artmasına neden oldu. Özellikle büyük şehirlerde kiralık konut bulma zorluğu ve kira bedellerinin hızla yükselmesi, krizin boyutlarını derinleştirdi. Devletin geçmiş iki yılda kira artışlarına yüzde 25 sınırlaması getirmesi ise kira davaları ve anlaşmazlıklarında patlama yaşanmasına yol açtı.

YENİ DÜZENLEME: KİRA ARTIŞ SINIRLAMASININ KALKMASI

1 Temmuz 2024 itibarıyla kira artış oranındaki yüzde 25 sınırının kaldırılması bekleniyor. Bu, konut sahipleri ve kiracılar arasındaki gerginlikleri artırabilecek potansiyele sahip.

AVRUPA KARŞILAŞTIRMASI VE TÜRKİYE'DEKİ EV SAHİPLİĞİ ORANI

Verilere göre, Türkiye'de ev sahipliği oranı yüzde 55'lere gerilemiş durumda. Bu, Avrupa ülkeleri arasında yüksek kiracı oranına sahip olmamıza neden oldu. Almanya gibi ülkelerde ev sahipliği oranının yüzde 47 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye'deki durumun ne kadar kritik olduğu daha net anlaşılıyor.

KONUT YATIRIMLARINDA DÜŞÜŞ VE YURTDIŞI YATIRIMLAR

Son dönemde getirilen düzenlemeler nedeniyle, Türkiye'de konut yatırımları azalma eğiliminde. Özellikle yurt dışından gelen gayrimenkul yatırımlarındaki artış, yerli yatırımcıların dikkatini yurtdışına çekiyor. Bu durum, kiralık konut arzında sıkıntıların daha da büyümesine ve kira bedellerinde ekstra artışlara yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.